Az elektromos fűtés előnyei

Ön tudta, hogy a lakásfenntartási költségek akár 40-50 százalékáért a fűtés a felelős? Hideg teleken, ami mint ahogyan most is még a tavaszt is didergőssé teszi, előfordul, hogy a fűtésszámlát a kezünkbe véve, bosszankodva ráncoljuk a homlokunkat. Szidjuk az időjárást egy kis meleg napsütés után ácsingózunk és hatékonyabb, gazdaságosabb fűtési megoldáson törjük a fejünket.

Ilyenkor rengeteg új információ bukkanhat fel, amelyek nem segítenek tisztábban látni, inkább csak a bizonytalanságunk növekszik rohamléptekben. Ilyenkor az a legjobb, ha szakember véleményére támaszkodunk, aki segít eligazodni a hagyományos fűtési rendszer, a padlófűtés, elektromos fűtés és az alternatív fűtési lehetőségek világában. Érdemes megvizsgálni alaposan egy olcsónak tűnő megoldás valóban gazdaságos lesz-e hosszú távon is. Gondos tervezéssel sok bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Mitől korszerű egy fűtési rendszer? A régi vaskályhához viszonyítva minden korszerűnek tekinthető, ami ettől eltér. A korszerűséget leinkább a gazdaságosságában mérhetjük, ha alacsony a fűtésszámlánk, akkor a fűtési rendszerünk korszerűnek tekinthető. A szakemberek szerint az elektromos fűtésé a jövő. Mindemellett a fűtésre elhasznált energia mennyiségét igen jelentősen befolyásolja az épület hőszigetelése is.

Az elektromos fűtést ajánljuk azok számára, akik a saját otthonukat szeretnék korszerű fűtési rendszerrel ellátni és azok számára is kiváló megoldás, akik olyan helyen keresnek korszerű fűtési megoldást ahol nincsen a gáz bevezetve. A lakás, ház felújítás is remek alkalom egy gazdaságosabb korszerűbb fűtési rendszer kialakítására.

Akik építkezésbe fognak mindenképpen ajánlott tájékozódni az elektromos fűtés előnyeiről különösképpen akkor, ha napelemmel együtt használnák és kevés a ráfordítandó pénzük.

Számos  oldalon részletes tájékoztatást talál a kiváló minőségű Adax elektromos radiátorokról. A meleg a fűtőbetéten átfolyó áram hatására keletkezik. A készülék alján beáramló hűvös levegőt a fűtőtest legfontosabb eleme a fűtőbetét felmelegíti, majd a meleg levegő a fűtőrácson át a helyiségbe áramlik, és barátságos meleggé varázsolja azt. Az elektromos radiátor nagyon magas hatékonysággal működik, ami megközelíti 100%-ot.

Mellette szól még, hogy a készülék hőmérővel van ellátva, tehát bármikor ellenőrizhető hány celsius fok van az otthonunkban. Nagy pontosságú termosztát segítségével szabályozható a beállítani kívánt hőfok és akár a mobiltelefonról is beállítható. A családtagok különböző hőérzete többé nem probléma, hiszen helyiségenként állíthatók a készülékek. Az elektromos radiátor beszerelése is igen egyszerű, emellett a készülék meghibásodási lehetősége igen alacsony.

Nyugodt szívvel ajánlható mindazok számára, akik modern, kényelmes és hosszú távon is rendkívül gazdaságos fűtési rendszerre vágynak.

Az Adax fűtési rendszerekről konkrétan néhány információ:

ADAX NEO elektromos norvég fűtőpanel
Már bizonyított az elektromos fűtés terén. 37cm és 20 cm magas változatban is elérhető ezen belül többféle szélesség választható.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel
Felülmúlhatatlan kényelem, akár az okostelefonjáról is vezérelheti a készüléket.  33 és 21 cm magasságban ezen belül pedig többféle szélességben is választható.

ADAX CLEA fűtőpanel

Szintén vezérelhető okostelefonról.3 4 és 22,2 cm magasságban többféle szélességben rendelhető.

ADAX VP 10 fűtőpanel
29,5 cm magas, ezen belül többféle szélesség elérhető belőle. A kifutó modellekhez igen kedvező áron juthat hozzá.

ADAX VP 11 fűtőpanel

42 cm magasságban, többféle szélességben elérhető. A legújabb modellek fix tartólábbal rendelkeznek, valamint választhatók mechanikus illetve elektromos termosztáttal. A kifutó modellek estén a termosztát típusa szintén választható és szerelőkerettel rögzíthetők lábak helyett.

ADAX VPS fürdőszobai fűtőpanel
A magasság 20,9 és 32,5 és többféle szélességből válaszható, és ahogyan a nevében is jelzi, fürdőszobába ajánljuk elsősorban.

Összességében megállapíthatjuk, hogy aki minden környezetvédelmi és gazdaságossági szempontot figyelembe véve az elektromos fűtőpanel mellett teszi le a voksát az remek döntést hoz. Ha ezt még napelemmel is kiegészíti, akkor sokat tett a környezetéért és a saját pénztárcájával is kíméletesen bánt.

 

Házfelújításkor is elsődleges a munkavédelem

A házfelújítást sokan nem veszik annyira komolyan, mint az építkezést. Pedig akik csak kalákában, szívességből dolgoznak, sokszor nagyobb veszélynek teszik ki magukat, mint gondolnák. Cikkünk arra hívja fel a figyelmet, hogy kisebb munkák során, házfelújításkor is vegyük figyelembe a munkavédelem szabályait.

 

Kire vonatkoznak a munkavédelmi szabályok?

Ha egy felújításon vagy építkezésen profi csapat dolgozik felelős műszaki vezetővel, akkor egyértelmű a helyzet. A kivitelező és a műszaki vezető feladata gondoskodni a jogszabályok és munkavédelem követéséről.

Mi a helyzet, ha a házfelújításban magunk is segédkezünk vagy bevonjuk családtagjainkat? Alapvető, hogy a munkavédelmi szabályok mindenkire vonatkoznak, aki az építkezési területen tartózkodik. Így kivétel nélkül mindenki kötelesen hordani a szükséges védőfelszerelést és követni az előírásokat.

 

Ki a felelős baj esetén?

Építkezés, házfelújítás esetén mindig a kivitelező és felelős műszaki vezető felel az ott dolgozók testi épségéért. Ez akkor is igaz, ha egy kaláka-munkással történik baleset. Ha pedig olyan munkálatok során történik a baj, melyeknek nem neveztünk meg felelős műszaki vezetőt, nagy bajba kerülhetünk. Ilyen esetben az építtető tehető felelőssé, anyagi és jogi értelemben is.

 

Milyen védőeszközök szükségesek?

A fentiek tudatában, ha mi vagyunk a felelősek egy házfelújításért, akkor mindenképp tartassuk be a munkavédelem előírásait. Ezekről bővebben olvashattok Munkavédelem az építőiparban című cikkünkben. A védőfelszerelésről se feledkezzünk meg:

 1. Zajvédelem: füldugót, fültokot vagy zajvédő sisakot kell biztosítani 85 dBA felett.
 2. Légzésvédelem: maszk, álarc vagy félálarc lehet szükséges a részecskék vagy gázok ellen.
 3. Szemek védelme: védőszemüveg vagy álarc viselése kötelező veszélyes kémiai anyagok esetén.
 4. Végtagok védelme: hőhatás, vegyi agyag, elektromosság vagy fizikai behatás ellen védelmet jelenthet speciális kesztyű, illetve a munkavédelmi bakancs.

 

Tipp: Munkavédelmi eszközöket forgalmazó üzletben vagy webshopban nem csak vállalkozók vásárolnak. Egy biztonságos munkavédelmi bakancs mindenkinek szükséges az építőiparban.

 

Összegzés: Házfelújításnál gyakori, hogy a munka nagy részét mi magunk akarjuk megoldani. Javasolt azonban minden munkálatot szakember bevonásával végezni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a biztonság az első, s igazodjunk a munkavédelem szabályaihoz.

Ezzel számolj lapostető tervezésekor

A lapostető egy időben hirtelen lett elterjedt, majd csökkent népszerűsége, hiszen sokan rossz tulajdonságot társítottak velük kapcsolatban, ám hála a modern megoldásoknak az utóbbi években ismét egyre elterjedtebbek a lapostetős ingatlan megoldások. Ennek több oka is lehet, de ahhoz, hogy megfelelő végeredményt kaphassunk mindenképp érdemes figyelembe venni néhány tényezőt. Ahhoz hogy senkit se érhessen váratlan meglepetés, az alábbiakban összefoglaltuk mikkel is számoljunk lapostető tervezésekor a kellemetlenségek elkerülése végett.

Lapostető hajlásszöge

A lapos tető hajlásszöge 0-5% között kell legyen. A lejtésmentes vagy árasztott tetőn a víz megáll, mely nyáron hűt, télen szigetel, tehát hőtechnikai okokkal indokolható létjogosultsága is lehet. Magyarországon azonban ritkán alkalmazott megoldás, csak kísérletező kedvű építtetők esetében találkozhatunk. A járható, hasznosítható tető optimális hajlásszöge 1-2%, azaz méterenként 1-2 centimétert lejt. A víz már megfelelően elfolyik, ugyanakkor a felület használati szempontból még majdnem vízszintes.

 Lapostető szerkezete

A lapos tető építése valóban nagy körültekintést és szakértelmet igényel már a tervezési fázisban is. Maga a tartószerkezet egyszerűnek mondható, hiszen egy szilárd födémet kell építeni. Ami rákerül, vagyis a födémszerkezet és a szigetelő rétegek viszont ténylegesen komoly tervezést igényelnek. Egyrészt jó minőségű anyagokból, pontos lejtésviszonyokkal és csomóponti megoldásokkal kell vízhatlanná tenni a fedést, és megbízhatóan védeni az időjárás szélsőséges hőhatásai, valamint a mechanikai sérülések ellen is.

A lapostető födémjének egységes egészként kell működnie páratechnikai és hőszigetelési szempontból is. Ez döntően azt jelenti, hogy a szerkezetben sehol sem képződhet páralecsapódás, amely télen megfagyva a fedés és szigetelések önbontását eredményezheti.

Lapostető hővédelme

A lapos tetők hőszigetelésének kérdései a tetőtér beépítésekéhez hasonlóak. A szilárd szerkezet felett, a hőszigetelés alatt az áthatoló páramennyiséget párazáró fóliával kell semlegesíteni, és el kell vezetni. Amennyiben ez a párazáró réteg egyben a vízszigetelő anyag, akkor az úgynevezett fordított rétegrendről beszélhetünk.

Amennyiben a vízszigetelés a hőszigetelés felett van, úgy a hőszigetelést víz nem éri, fagyállósága, vízállósága nem követelmény. A szálas kőzetgyapot-termékek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Ugyanakkor ebben az esetben a felső vízszigetelő réteg alól is ki kell szellőztetni a párát.

Lapostető fényvédelme

A lapos tetők másik sarkalatos pontja a fény- és mechanikai védelem. A forró nyári nap UV-sugarai a vízszintes felületeket veszik igénybe leginkább. A tetőfedések bitumenes vagy műagyag alapanyagú szerkezetei, erre a legérzékenyebbek.

Lapostető mechanikai védelme

A jégverés, szél, a fagy vagy egy egyszerű antennaszerelő tetőn járása is sok kárt tud okozni. Ezért azokat a megoldásokat, ahol ezek ellen csupán egy fényvédő bevonat véd, raktárcsarnokok tetején érdemes csak használni. Minden más esetben érdemes speciális védőréteget is bekalkulálni a szigetelő rétegek közé. A családi ház tetejét kihasználó terasz vagy zöldtető szintén védheti a meglévő szigetelést.

Lapostető vízelvezetése

Lapostető tervezésekor 25-50 négyzetméterenként szükségünk lehet egy összefolyóra. A külső vízelvezetés mellett szólhat az a tény, hogy hiba esetén legfeljebb a párkány, esetleg a fal ázhat el. Belső vízelvezetés esetén ez nem fordulhat elő, viszont az épületben vannak a lefolyócsövek, továbbá a lefolyó esővizet még ki is kell vezetni az épületből. Az e szakaszokon jelentkező hiba vagy dugulás a lakásban okoz beázást. A legjobb megoldás a tökéletes minőségű belső vízlevezetés lombfogós, tisztítható összefolyóval.

Lakóházon lapostetőnek akkor van igazán létjogosultsága, ha használjuk is teraszként, zöldfelületként. Ebben az esetben ugyanis magasabb lesz házunk esztétikai minősége, jól fog működik a hő-, a fény- valamint a mechanikai védelem is, továbbá a használat során a karbantartást, lefolyótisztítást is könnyebben elvégezhető és nem utolsósorban többletteret is nyerünk a lapostető által.

Lapostető szigetelőanyagok

A lapos tető szigetelésének anyagai közül a régebben általános 3 rétegű kavicsolt lemezfedést alkalmaztak. Ez azonban gyenge, sérülékeny anyag volt, a technológiai kötöttségek, a tökéletlen fényvédelem és páraszellőzési problémák pedig sok problémát okoztak a későbbiekben.

A bitumenes vastaglemezes szigetelések sokkal jobb megoldást nyújthatnak . Ezek az anyagok erősítő réteget tartalmaznak, és modifikált bitumennel készülnek. Az erősítő réteggel (például üvegszál) az anyag ellenállóbb és rugalmasabb, a modifikált bitumen a hőmérsékletre kevésbé érzékeny.

A bitumen megoldások mellett, ma már műanyag szigetelőlemezek több fajtája is rendelkezésre áll. Ma már olyan innovatív megoldásokkal találkozhatunk, melyek biztosítják a tökéletes hő, pára- és vízszigetelést lapostetők esetén, amelyek így megoldást nyújtanak a nem járható tetőktől a tetőteraszokon át a zöldtetők kialakításhoz is.

Lapostető kivitelezése

A lapos tetők szigetelése házilag nem kivitelezhető, kizárólag kifogástalan referenciákkal rendelkező tervezőt és kivitelezőt bízzunk meg lapostető kialakítására, vagy utólagos szigetelésére. Ez az egyre terjedő zöldtetőkre fokozottan vonatkozik, hiszen néhány különleges anyag (például: gyökérálló fólia) egészíti ki a tetőrétegeket, s az öntözés is új megoldásokat kíván.

Összegezve:

A lapostető tervezése során tehát számos tényezőt figyelembe kell vennünk, mint a hő-, fény-, pára-, és mechanikai védelem is. Mindezek érdekében a legjobb ha minden esetben tapasztalt megbízható tervező és kivitelező segítségét kérjük lapostető építése, vagy újra szigetelése kapcsán is.

Napelemes rendszer tervezéstől megvalósításig

Napelem

A napelemes rendszer tervezése és megvalósítása nem egy pár napos munka, de ha minden problémát sikerül előre felmérni, akkor maga a kivitelezés már gyorsan lezajlódhat. Ehhez persze a pontos tervezés és a szükséges dokumentumok, engedélyek elengedhetetlenek. A következőkben sorra vesszük a tervezés és a kivitelezési fázis fontos lépcsőfokait.

Tervezés és helyszíni felmérés

Amennyiben rendelkezésre áll kellő pénzügyi forrás, akkor kezdetét veheti a kivitelezés első lépése, a tervezés, valamint az ezzel járó helyszíni felmérés.

A tervezés elkezdéséhez mindenképp szükséges a telepítési helyszín jellemzőit alaposan kivizsgálni. Ilyenkor a tervező arra kérdésre keresi a választ, hogy milyen feltételekkel telepíthető napelem. Ennek oka, hogy bár rengeteg helyre telepíthető napelem, de bizonyos kritériumoknak a működőképesség érdekében meg kell felelni. Nevesítve a dolgokat, az alábbi fő témákat kell tisztázni még a telepítés előtt, ami nem más mint a:

 • napelem tájolási lehetőségek
 • napelem leendő dőlésszöge
 • tetőszerkezet teherbírása
 • szükséges rendszer teljesítmény

Engedélyeztetés

A tervezés során már tisztán kirajzolódnak a leendő napelemes rendszer paraméterei. Ez alapján pedig a következő lépés napelemes rendszerünkhöz a szükséges engedélyek beszerzése.

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni, akkor mindenképp szükségünk lesz a helyi áramszolgáltató engedélyére. Az engedélyek kiállításához a szolgáltató megadja a kritériumokat, melyeknek meg kell majd felelnie a leendő rendszernek. Ilyen kritérium lehet többek között a megfelelő földelés kiépítése, valamit az óraszekrény cseréje is.

Napelemes rendszer kiépítése

Miután készek a tervek, az engedélyeztetés folyamatban van, már el is kezdődhet a leendő napelemes rendszer kiépítése, ami ha minden adott, akár egy-két napos procedúrával le is tudható.

Tetőszerkezet cseréje

Könnyen előfordulhat, hogy a napelemes rendszer telepítéséhez az ingatlan tetőszerkezetét is fel kell újítani. Ennek oka, hogy a napelemes rendszerek életkora 25-30 évre tehető, ezért praktikus, ha a tetőszerkezet is ennyit minden probléma nélkül átvészel.

Napelem rögzítő elemek felszerelése

Miután a szükséges szerelési anyagok rendelkezésre állnak és a tetőszerkezet állapota is megfelelő. a kivitelező csapat megkezdheti a rögzítő elemek felhelyezését. A napelemeket tartó sínek felhelyezéséhez mindenképp szükségesek a tartósín rögzítők, valamint az acél kampó elemek felszerelése. Ezeket a tető gerendázatára és tartószerkezetére szükséges a kivitelezőnek rögzíteni.

Földre szerelt tartószerkezet esetén a beton talapzat elkészítése és a rögzítő elemek kihelyezése zajlik ugyanebben a fázisban.

Napelem tartósínek felhelyezése

A rögzítő elemek felhelyezése után kezdődhet a tényleges tartószerkezet kialakítása, melynek alapkövei a tartósínek. Ezek a minőségi tartóelemek felelnek majd a napelemek biztos tartásáért esőben, hóban, szélviharban. A speciális profillal kiképzett tartósíneket különleges rozsdamentes csavarokkal szokás rögzíteni, ezzel biztosítható ugyanis leginkább a szerkezet időtállósága.

Napelemek rögzítése

Miután elkészült a tartószerkezet, felhelyezésre kerülhetnek a napelemek is. Az egyes panelek összekötésére a speciális vízzáró csatlakozókat használata a legalkalmasabb, ezzel mintegy garantálva az időjárási viszontagságoktól független üzembiztonságot.

Inverter telepítése

A napelem paneleken kívül a rendszer másik fontos eleme az inverter. Ez a berendezés képes átalakítani a panelek felől érkező egyenáramot, a számunkra szükséges váltóárammá.

Rendszerbe kötése

Miután a panelek és az inverter is a helyére került, következhet a kábelek és csatlakozók segítségével a két fő elem összekötése az ingatlan már meglévő energiafelhasználási rendszerével.

Napelem védelmi berendezések beépítése

Minden napelemes rendszer esetén az elsődleges védelmi vonal a biztosíték doboz, melyet szintén kötelező elemként be kell szerelni, még az üzembe helyezést megelőzően.

Villanyóra csere

A rendszer elemeinek telepítése és összekötése után hálózatba visszatápláló rendszer esetén a kivitelező értesíti a helyi szolgáltatót a munkálatok végeztéről. A szolgáltató munkatársai a bejelentést követően a helyszínen elvégzik a mérőóra cseréjét. Miután ez megtörtént már csal élveznünk kell a napelemek nyújtotta előnyöket.

Összegezve:

A napelemes rendszer tervezése és kiépítése tehát egy jól egymásra épülő folyamatábraként írható le, melyben a tervezést követően, az engedélyeztetés és kiépítés már gördülékenyen lezajlódhat akár pár nap alatt is.

 

Kinti vagy benti jacuzzi?

Jacuzzi medence

 

Kinti vagy benti? Természetesen mindkettő. Hiszen télen bent, nyáron pedig kint a jacuzzi helye, nem igaz? Azonban ritkán ennyire adottak a lehetőségek. Ezért választanunk kell.

Nehéz eldönteni, hogy kinti vagy benti jacuzzit válasszunk. Ezért összeszedtük azokat a szempontokat, amelyeket mindenképpen meg kell vizsgálni és válaszolni, a döntés előtt.

Benti jacuzzi előnyei

Benti jacuzzinak nevezzük a fürdőszobában, fürdőhelyiségben, vagy egyszerűen egy zárt helyen lévő jacuzzi medencét. lehet a fürdőszoba sarkában, a fürdő helyiség közepén, de építhetünk neki az udvaron egy egész épülete is.

A benti jacuzzi előnye, hogy a mérete behatárolt, ezzel is segít nekünk a döntésben.

A benti jacuzzi általában kisebb a kinti társánál, ezért inkább egyszemélyes vagy családi fürdőélményt kínál. Ezért általában kisebb a helyigénye, az ára és a fenntartási költségei is.

A benti jacuzzi higiénikusabb használatot tesz lehetővé. Mert minden használat után leengedhetjük a meleg vizet belőle, ezzel megakadályozva,. hogy megtelepedjenek a kórokozók.

Ezáltal a tisztítása, vízkezelése és a karbantartása is könnyebb lesz.

A benti jacuzzihoz könnyebb extra élményt szerezni, ilyen a sokszínű fényterápia, illetve az aromaterápia, ami a kinti jacuzziban nem igazán lenne hatásos.

Benti jacuzzi hátrányai

A benti jacuzzi méretei korlátozottak. Ez feszültséget kelthet a családi körben, hogy éppen ki használja és mennyi ideig.

A jacuzzi használata meleggel, gőzzel jár, ezért nagyon oda kell figyelni a szellőztetésre, és a penészgátlásra is.

Kinti jacuzzi hátrányai

 

Mivel a jacuzzi fogyasztását leginkább az elhelyezkedése (kültéri vagy beltéri), a mérete (mekkora vízmennyiségről van szó), a használat gyakoriságától (vízpótlás, párolgás) és attól is függ, milyen melegen szeretjük a fürdővizet (vízmelegítés), ezért a nagyobb, kinti jacuzzi használati költségei lényegesen magasabbak lesznek, mint a benti medencéé.

Láttál már zöld vizű jacuzzit? Nem szép, igaz? A zöld víz csak a tóban szép.

A kinti jacuzzi tisztítására komoly hangsúlyt kell fektetnünk, ezért ez munkaórákba kerülhet. A belehullott szennyeződéseket ki kell szedni, és a gyakran fertőtleníteni kell a vizet.

Nem szabad elhanyagolni a tisztítást, karbantartást sem, mert a megtelepedett kórokozók problémákat, betegségeket okozhatnak.

Kinti jacuzzi előnyei

A kinti jacuzzi számára stabil, egyenes felületre van szükség. Általában négyszemélyesnél nagyobb a jacuzzi medence. Tehetünk bele bőségesen extrákat és játékokat is. Ez lehetőséget ad az egész családnak, és a barátoknak is a fürdőzésre, az együttlétre, a gyakori bandázásra.

A család és barátok jelenléte fokozottabban oldja a stresszt, ezzel segítve a gyógyulást, ellazulást.

A nagyobb jacuzzi medence több élményre ad lehetőséget. A kinti jacuzzi ajándék az egész család és a barátok számára is.

 

A zuhanykabin-szaniter.hu webáruház méretben és extrákban is bővelkedő minőségi jakuzzi kínálattal szolgál. Választható aromaterápia, többféle színterápiás kiegészítők, meleg levegős pezsgőfürdő is.

Zöldhulladék tudnivalók

Egy átlagos ember arra gondol a szó hallatán, hogy a Zöldhulladék az, amit nem lehet a kukába dobni. És természetesen, ha valami zöld, akkor az biztos, hogy valami környezetvédelmi dolog.

De mi is pontosan a zöldhulladék, és ha nem lehet a kukába dobni, akkor hogyan tudunk megszabadulni tőle? És mi köze van ennek az egésznek a környezetvédelemhez?

Ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni ebben az írásban.

Mi számít zöldhulladéknak?

Zöldhulladék keletkezhet akkor is, ha nem házban, hanem lakásban élünk. Ilyen például a faágak, falevelek, fanyesedék, vagy a fűkaszálás után ottmaradt fűkaszálék, a kiszedett gyomnövények, virágok.

Az illegálisan lerakott szemét harmada zöldhulladék.

Mindegy, hogy a házunk kertjében, vagy a lakásunkat magába foglaló társasház előtt és mögötti részen keletkeznek ezek a hulladékok, érdemes tudnunk, hogy hogyan tudunk megszabadulni tőlük.

Hogyan szabadulhatunk meg a zöldhulladéktól?

Égetés

Régebben elégették (és még most is van, ahol ezt teszik, jellemzően vidéken). De ez nem túl környezetbarát megoldás, Budapesten ráadásul tilos is.

Tehát maradjunk a szabályos, és környezetkímélőbb megoldásoknál:

 

 1. Zöldhulladék gyűjtő zsák

Kismennyiségű zöldhulladékot zsákba tehetjük, mint a kommunális hulladékot, és kitesszük a kukásautónak. Csak az a nem mindegy, hogy milyen zsákba tesszük. Mert ez nem a szokásos, bárhol kapható, bármilyen szemeteszsák, hanem kimondottan erre a célra készült.

Budapesten ez az FKF zöldhulladék zsák. Szezonálisan március végétől őszig, rendszeresen viszik el a kihelyezett zsákokat. És csak ezeket a zsákot viszik el zöldhulladékkal. Minden más lomtalanításnak minősül, és ott marad, ahová letetted.

Vidéken is adnak zsákot, általában az önkormányzatnál, és a szerződéses szállítócég pedig felismeri, elviszi és kész.

A zsák ára magába foglalhatja az elszállítást, de van, ahol ezért külön fizetni kell.

Ez a megoldás már kevésbé terheli környezetet, mivel a zsák biológailag lebomló anyagból készült, bár a hulladékszállítás is terheli a környezetet, de már nem annyira, mint az égetés, hiszen ezesetben a hulladék újrahasznosításra kerül.

 

 1. Zöldhulladék lerakóba történő szállítás

Lehet, hogy a zöldhulladékunk mennyisége nem annyira kicsi, hogy apránként bezsákoljuk.

Ilyenkor lehetőség van arra, hogy saját kezűleg beszállítsuk a keletkezett hulladékot a legközelebbi hulladéklerakóba.

Ha viszont nem rendelkezünk teherautóval, vagy utánfutóval, hogy ezt megtegyük, akkor konténerre lesz szükség  vagy hívjuk a
Zöldel zöldhulladék elszállítás szakembereit.

 

 1. Zöldhulladék konténer

Zöldhulladék konténert ezzel foglalkozó cégtől tudunk rendelni, érdemes alaposan tájékozódnak, az árak mutathatnak eltéréseket.

A konténeres szállítás is terheli a környezetet, de már nem annyira, mint az égetés, hiszen ezesetben a hulladék újrahasznosításra kerül.

 1. Aprítás

A faágakat aprítógéppel le lehet ledarálni, és újra fel tudjuk használni a kertben.

Ez ugyan csak részleges megoldást jelent, de máris tettünk egy lépést a költségcsökkentés és a környezetvédelem felé.

 1. Komposztálás

Ami viszont valóban környezetbarát módszer, az a komposztálás.

Amikor a hulladék nem kerül ki a kertünkből, nem kell zsákot használnunk, nem kell szállítással bajlódnunk, így ezek nem jelentenek környezeti terhelés.

Azonban a komposztálás olyan módszer, ami részletesebb leírást érdemel, ezért ezzel külön fogunk foglalkozni.

Tehát összegezve, a zöldhulladéktól (faágak, falevelek, fanyesedék, vagy a fűkaszálás után ottmaradt fűkaszálék, a kiszedett gyomnövények, virágok) az alábbi módon tudunk megszabadulni:

 • zöldhulladék gyűjtőzsák
 • hulladékudvarba szállítás
 • konténer rendelése
 • faág aprítás (részleges megoldás, de a zöldhulladék zsákkal együtt már működhet)
 • komposztálás

 

A komposztálás a leginkább környezetkímélő megoldás, ezért ezt a témát fogjuk legközelebb bővebben kifejteni.

 

Hogyan előzzük meg a penészesedést az otthonunkban?

hő és vízszigetelés

A lakás penészmentességének feltétele hogy a levegő páratartalma kellően alacsony legyen. Ha már penészesek a falak, akkor is törekedjünk rá, hogy csökkentsük a páratartalmat, így könnyebben vehetjük fel a harcot a penész kiirtásával. A penész eltüntetésére számos vegyszeres lehetőség kínálkozik. A pára a hideg felületeken csapódik le és ezeken a felületeken számíthatunk a penész megjelenésére.

A penészesedés megelőzhető hő és vízszigeteléssel

A penész megjelenésének megakadályozásának legjobb módja a megfelelő hő- és vízszigetelés, mégpedig a falak külső szigetelése. Ezzel megakadályozzuk, a falak lehűlését ezért nem csapódik le a pára és nem tud kialakulni a penész. Ha a lakása penészesedik, akkor ezt a homlokzati falak küldő szigetelésével is megszüntethető. Ez a megoldás általában nem szokott az első lenni a listán.

Utólagos hőszigetelés

Az utólagos hőszigetelés polisztirol lemezekkel illetve kőzetgyapottal történhet. Valódi megoldást a legalább 10 vagy inkább 14-16 centiméter vastag szigetelés jelent. Ez a vastagság nem csak a páralecsapódást fogja megszüntetni, de a fűtésszámla is jelentősen csökkenhet. Ha valamilyen akadálya van a külső homlokzati szigetelésnek például az épület műemlék jellegű, akkor marad a belső oldali szigetelés. Ezt csak akkor javasoljuk, ha semmiképpen nem oldható meg a kívülről való szigetelés.

A belső szigetelés azért nem előnyös, mert a téli hidegben a homlokzati fal lehűl, átveszi a külső hőmérsékletet és a fal hőszigetelő illetve hőtároló képességét nem tudja használni. A lakásban lévő páradús, meleg levegő a belső oldali hőszigetelés vastagságán hűl le a kinti hőmérsékletre, tehát sokkal vékonyabb a szigetelő felület.

A külső szigetelés gazdaságosabb a belsőnél

A fűtött lakásból a meleg a falakon kifelé igyekszik, a kinti hideg levegő pedig befelé. A fal belső oldala a lakás hőmérsékletéhez hasonló, a kinti a külső hőmérsékletéhez igazodik. Ha van külső szigetelés, akkor ez megakadályozza, hogy a kinti hideg bejusson a falba. Ez azért előnyös, mert a fal fel tudja venni a lakás hőmérsékletét ezzel szemben, ha a falat belülről szigeteljük, akkor ez nem tud megtörténni, mert a szigetelés megakadályozza. Mivel külső szigetelés nem védi a falat ezért a külső hideg levegő hőmérsékletét tudja csak felvenni.
A belső szigetelés hőhidak kialakulásával is járhat. Ez is a külső szigetelés mellett szól, de ha mégis muszáj a belső szigetelést választani, akkor kellő körültekintéssel el kell kerülni a hőhidak kialakulásának esélyét.

A szellőztetés is nagyon fontos

A hőszigetelésen túl rendszeres és alapos szellőztetéssel is tehetünk a penész megjelenése ellen. 2-3 perces szellőztetéssel a szoba levegője fel tud frissülni, de a falak és a bútorok még nem hűlnek ki. A páratartalom lecsökken, ezzel jelentősen lecsökkentjük a penész megjelenésének esélyét.

Önmagában a szellőztetés nem elegendő a megelőzésre, főleg ha többen tartózkodnak a lakásban. Ha főzés folyik a konyhában, közben valaki fürdik és még száradó ruhák is növelik a páratartalmat akkor érdemes gyakran, naponta akár 5-6 alkalommal is, szellőztetni.

Szellőztető berendezés vagy páramentesítő készülék is bevethető

Ha szellőztetés nem bizonyul elegendőnek apára elleni harcban, akkor szellőztető berendezés beépítése is szóba jöhet megoldásként. Ennek persze költsége van, ami több tényezőtől függ. A páramentesítő készülékkel a kritikus 50százalék alá lehet csökkenteni a lakás páratartalmát.

Mi a teendő, ha már megjelent a penész a falakon?

Az első lépés mindig a penész okának kiderítése és megszüntetése. A hideg falfelületek és hőhidak megszüntetése szigeteléssel illetve a lakás páratartalmának csökkentése. Ezzel párhuzamosan el kell tüntetni a falakról a penészt. A falakról a penészgomba spórák eközben a levegőbe juthatnak ezért a folyamatos szellőztetés is javasolt. A falat le kell mosni és fertőtleníteni kell majd szárazra törlés után következhet a fertőtlenítés. Ajánlott légszűrő maszkot és gumikesztyűt használni a műveletek végzése közben. Ha lehetséges olyan személy végezze a feladatokat, aki nem allergiás a penészgombára. A Reorgbau Kft szakemberei szaktanácsadással is az Ön rendelkezésére állnak.

Miért fontos a vízszigetelés?

vízszigetelés

A vízszigetelésről kevesebb szó esik

A fűtésszámlánk érzékeny pont a családi költségvetésben ezért a hőszigetelés fontosságát senki sem kérdőjelezi meg. A vízszigetelésről már kevesebb szó esik, pedig az otthonunk és az egészségünk védelme érdekében ezzel a kérdéssel is kötelező foglalkozni. A vízszigetelés hiánya miatti nedvesedés penészesedéshez vezethet, a penészgomba a levegőbe kerülve súlyos légúti panaszokat okozhat.

Csapadék ahol nem várjuk

A vizesedés, nedvesedés többféle lehetőséget talál magának, hogy kéretlenül megjelenjen, ahol nem is várjuk. Az egyik gyakori eset, hogy a csapadék hó vagy eső formájában megtalálja az utat a tetőszerkezetben és egyre terjedő foltként megjelenik a lakás valamelyik helyiségének a mennyezetén.

Talajnedvesség

A talaj nedvessége is felszökhet a lakásba a felületesen szigetelt alap miatt, vagy ha valamiért megsérül, illetve elöregszik a vízszigetelés. A hétköznapokban a háztartásban használt víztől is meg kell óvnunk a falakat illetve padlózatot. A talajvíztől illetve a háztartásban felhasznált víztől utólagos vízszigeteléssel óvhatjuk meg a lakásunk falait és padlózatát, mert a felületekbe beivódó víz a fal bomlásához, lepergéséhez vezethet, a csempe pedig leválhat ezzel nem kis esztétikai problémát termtve. Az egészségünk érdekében pedig meg kell akadályoznunk, hogy a penészgomba felüsse a fejét, mert nagyon nehéz megszabadulni tőle.

A témában szakmailag kevéssé képzettek azt gondolják, hogy a csempe, a fuga illetve a csemperagasztó vízhatlan illetve vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik így megállítja a szivárgó vizet. Minden képpen érdemes vízszigetelő réteget is tenni a burkolat alá.

Melyek azok a területek, amelyeknél elengedhetetlen a vízszigetelés az otthonunkban?

A talajpára elleni védekezés a padlón az egyik terület ahol mindenképpen ajánlott a vízszigetelés, ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy a pincével.
A másik fontos terület a használati víz elleni védekezés, amelynek kiemelt területei a fürdőszoba és a konyha. A vízszigetelés a falra és a padlóra vonatkozóan is elengedhetetlen. A vízszigetelő réteg nem hiányozhat az erkélyen, a teraszon és pincében sem. Ha az otthonunk medencével és szaunával is rendelkezik, akkor természetesen ott is nagyon fontos. Erre többféle megoldás kínálkozik, a szakember minden esetben az adott helyen a legmegfelelőbb megoldást fogja választani.

Vízszigetelés profi anyagokkal

Az egyik remek megoldás a nedvszívó aljzatra felvihető anyag, például folyékony gumi szigetelés, amit hengerrel, simítóval vagy ecsettel hordanak fel a felületre a burkolás előtt. Ez réteg elválasztja, a burkolatot a nedvességtől így megakadályozhatjuk azt hogy az alattunk lakó szomszédot eláztassuk. A Reorgbau Kft munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek ennek a remek vízszigetelő anyagnak a használatában.

Hosszú távon meg fog térülni ha nem próbálunk meg spórolni a vízszigetelésen, mert ha utólag kell majd pótolni akkor sokkal többe fog kerülni.

Lapostető vízszigetelés, mikor van rá szükség?

A lapostetők népszerűek és számos épület készült az utóbbi évtizedekben ezzel a tetőfajtával. Sajnos mostanra sok beázik ezek közül és szükségessé válik a felújításuk. A lapostető felújítás jelentősen megnövelheti a tető élettartamát. A beázás oka hogy a tetőt az esővíztől illetve beázástól védő szigetelőanyag elöregedett a víz pedig megtalál minden apró hajszálrepedést. Érdemes profi szakember segítségét kérni a felújítás tervezéséhez például a Reorgbau Kft képviselőjét..

A lapostető szigetelés élettartama megnövelhető

A vízgyűjtőtorkok rendszeres tisztításával is sokat tehetünk a beázások csökkentése érdekében. Akkor leszünk igazán hatékonyak ebben, ha rendszeresen felmegyünk a tetőre és összeszedjük a lehullott ágakat, faleveleket és minden mást, amit a szél felhordott. A vízgyűjtőtorkok rendszeres tisztításával nagyon sokat tehetünk a beázások ellen.

A tető takarításakor érdemes ellenőrizni a tetőszigetelőanyag állapotát és időben újra szigeteltetni akár az egész tetőt, mert a régi elöregedett megrepedezett tetőszigetelés szinte biztos, hogy beázáshoz vezet rövid időn belül. A lapostetőn megálló esősvíz a legapróbb réseken is be tud szivárogni és nagy károkat okozhat.

Rendszeres takarítás a lapostetőn

A tetőtakarítást érdemes szokássá tenni. Kiemelten fontos az őszi időszak a lehulló falevelek miatt és a tavasszal is vannak fák, amelyek sok szirmot és más a tetőn lévő lefolyókat eltömítő hulladékot juttatnak a tetőre. Szeles időben is érdemes megnézni nem hordta e tele a szél szeméttel vagy letört ágdarabkákkal, levelekkel a lefolyókat.

Az eltömődött vízgyűjtőtorkok miatt esős időben megáll a víz a tetőn. Innen pedig már csak egy apró lépés a beázás. A víznek semmi nem állhat az útjában, megtalálja a legapróbb repedést is. A régi tetőt érdemes már a beázás apró jeleinél újra szigeteltetni. ezzel elkerülhető a nagyobb kár. A lapostető szigetelés ma már többféle technikával történhet. A leghatékonyabb a folyékony gumival való szigetelés, amely magasan modifikált az időjárás viszontagságainak ellenálló vízzáró réteget képez a tetőn.

A foltonkénti lapostető vízszigetelés nem megoldás

A régi tetők esetében gyakori hogy gyöngykavics réteg borítja, amelyet a nap káros sugarai elleni védekezés céljára terítettek szét. Sajnos a beázás helyét csak a kavicsréteg eltávolítás után deríthetjük fel. A foltonkénti lapostető szigetelés nem szokott hosszú távon célravezető lenni, mert az elöregedett szigetelőréteg újabb és újabb helyeken fog beázni. Célszerű az egyszeri nagyobb költséget vállalva az egész tetőt újra szigetelni. A vízzáró réteg így sok évre megoldja, hogy a tetönk beázástól mentes legyen.

A tetőszigeteléssel ne várja meg a rossz időt

A tetőszigetelési munkálatokat az időjárás jelentősen befolyásolja. Érdemes akkorra időzíteni, amikor az időjárás enyhébbre fordul. Indokolt esetben szélsőséges időjárási körülmények között is el lehet végezni a munkákat. Például egy szerelőműhely teteje, amely beázik és ezzel balesetek forrása nem tűr halasztást. Itt a legzordabb időjárási feltétlek mellet is el kell végezni a tető újra szigetelését.

Ellenőrizze rendszeresen a lapostető állapotát

A gondos tulajdonos a nyári szárazabb időszakban időnként ellenőrzi és karbantartja a tetőt. Ezzel megelőzhetőek a nagyobb beázások, amelyek sos beavatkozást igényelnek.  A beázás már enyhe estben is nyomot hagy maga után, amire érdemes odafigyelni. Térképszerű folt a plafonon, penészfoltok, elszíneződések. Ezek mindegyike finom figyelmeztetés, amelyekre ha odafigyelünk, akkor elkerülhetjük a nagyobb bajt, nagyobb kárt. Minél hamarabb felújíttatjuk a lapostető szigetelést annál kisebb kárral, kisebb költséggel megúszhatjuk a dolgot. A folyékony gumival elkészített szigetelés ellenálló és rugalmas sok éven ellenáll a víznek, napsütésnek, szélnek, az időjárás minden támadásának.

Időben újíttassa fel a lapostető szigetelést

Ha már régi a tető és elkezdett repedezni, felhólyagosodni rajta a szigetelés akkor célszerű megrendelni az újra szigetelést a beázás előtt.  A folyékony gumi lapostető vízszigetelés mellett remek szigetelési mód a PVC vízszigetelés is. Gondoskodjon háza, garázsa lapostetőjéről és akkor nem érheti meglepetés.

 

 

Így készítsd fel az otthonodat a jacuzzi fogadására!

Ki ne vágyna rá, hogy esténként masszázsmedencében ülve pihenhesse ki a napi munka fáradalmait, vagy hogy jacuzzi partyt szervezzen a barátinak, családtagjainak. Szerencsére ma már könnyen lehet saját otthoni jaccuzzink, de van néhány szempont, amiket a jacuzzi tervezése során figyelembe kell venni.

Így készítsd fel az otthonod a jacuzzi fogadására!

Válaszd ki a jacuzzit!

Jacuzzi kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hogy hányan fogják használni a jacuzzit és ez alapján kiválasztani a méretet. Ha csak a szűkebb család használja, akkor elég egy kisebb, de ha időnként barátaikat is áthívnák egy közös jacuzzi partyra akkor érdemes nagyobbat választani. Ezeket a szempontokat érdemes jól átgondolni, mert a jacuzzi vásárlás hosszú távú döntés.

A jacuzzik leírásában a gyártó általában azt tünteti fel, hogy hány férőhelyes az adott modell, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerre ugyanannyi ember tudja használni!  A jacuzzi gyártók arra törekszenek, hogy a masszázsmedence minél többféle élményt nyújtson, mindegyik férőhelynél máshol helyezkednek el a fúvókák, de ha mindegyik férőhelyen ül valaki, akkor lehet, hogy a lábrésznél már szűkös lesz. Egy négy férőhelyes jacuzziba lehet kényelmesen elfér 2 felnőtt és 2 gyerek, de lehetséges, hogy 4 felnőtt számára szűkös lesz. Ha sikerült megtalálni a legszimpatikusabb jacuzzit, akkor már tudni fogják annak pontos méretét, és így tudják a helyét a lakásban meghatározni.

Jacuzzi helyének kiválasztása

Azt is át kell gondolni, hogy hol szeretnék használni a jacuzzit. A lakásban, a teraszon vagy esetleg a kertben?

A jacuzzit csak szilárd, vízszintes alapra lehet telepíteni, ami lehet beton-, kő- vagy fatalapzat is, és ennek az alapnak megfelelő teherbírással kell rendelkeznie. A jacuzzi önmagában több mázsát nyom, ehhez még hozzájön a víz és a fürdőzők súlya, ezt el kell bírnia a talapzatnak. Amennyiben a kertben szeretnék a masszázsmedencét felállítani, szükség lesz egy ilyen talapzatra és áramcsatlakozási lehetőségre is. Kerti használat esetén érdemes olyan masszázsmedencét választani, aminek jó a hőszigetelése, ezzel csökkenteni lehet a masszázsmedence fenntartási költségét.

Amennyiben teraszon szeretnék elhelyezni, a megfelelő teherbírású talapzat szintén elengedhetetlen, és itt is érdemes jó hőszigeteléssel rendelkező masszázsmedencét választani.

Ha lakáson belül szeretnék a jacuzzit elhelyezni, a padló teherbírását ellenőrizni kell, különösen ha emeletre szeretnék rakni.

Azt is vegyék számításba, hogy a jacuzzi használatához is legyen elegendő hely, a ki- beszálláshoz, hozzá lehessen férni a szerelőpanelhez, lehessen mozgatni a tetőemelő szerkezetet.

Arra is gondolni kell, hogy a kiválasztott helyre hogyan lehet a jacuzzit eljuttatni. Hiába van elegendő helyünk, ha az oda vezető úton egy ajtón, vagy lépcsőfordulón nem fér át a kiválasztott jacuzzi.

Áramfelhasználás

Vannak olyan jacuzzi típusok, amik 230 V-on működnek, de vannak olyanok, amiknek 400 V-ra van szükségük. Ha az építkezéskor már tudjuk, hogy olyan jacuzzit szeretnénk beépíteni, aminek 400 V-ra van szüksége, akkor gondoskodni kell a megfelelő hálózat biztosításáról.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes ezeket a szempontokat átgondolni a jacuzzi vásárlása előtt. A legtöbb kereskedő biztosít szaktanácsadást a jacuzzik kiválasztásához, beüzemeléséhez, ezt érdemes igénybe venni.

Lapostető szigetelés profiktól

Lapostető szigetelés – Minden rendben az év minden napján

Ha lapostetőjét bitumenes szigetelőanyaggal szigetelteti, nyugodtan aludhat, ha beköszönt az esős időjárás. Nem kell elővenni a vödröket, hogy a csepegő plafon alá helyezze és a folyamatosan növekvő térképet sem kell néznie aggodalmaskodva a mennyezeten.

Professzionális lapostető szigetelés

A bitumenes szigetelőanyagok segítségével professzionális tetőszigetelési megoldást nyújtunk az Ön épületén, legyen szó teraszról vagy parkolóházról, garantáltan nem fog csalódni. A bitumenes tömítő rendszereket speciálisan lapos tetőkhöz fejlesztették ki a tetőszigetelésben magasan kvalifikált szakemberek minden igényt figyelembe véve.
A bitumenes szigetelőanyagokra a legzordabb időjárási viszonyok között is számíthat, mert rugalmas és időtálló. Rugalmasságának köszönhetően a hőmérsékleti változásokat is könnyedén követi és sokáig ellenáll az esővíz a szél és a napsütés károsító hatásainak.

Néhány ok amiért a bitumenes szigetelőanyagokat érdemes választani:

 • Gazdaságos megoldás.
 • Felhasználhatósága sokoldalú.
 • Alkalmas lakóépületek szigetelésére is de extrémen nagy felületű lapostetők akár gyár vagy  raktár tetejének szigetelésére is kiválóan alkalmas.
 • Használata egyszerű
 • A kész szigetelés tökéletesen megbízható: 100%-ban vízzáró!
 • Remek hőszigetelő.
 • Kis lejtésű tetők szigetelésére is kiválóan alkalmas.
 • Jöhet zápor vagy zivatar a bitumenes szigetelés tökéletesen ellenáll az időjárás viszontagságainak, távol tartja a nedvesség minden formáját.
 • Megfelel bármilyen magas minőségi követelményeknek.
 • A bitumenes szigetelőanyag remekül összehangolható a tető egyéb részeivel.

A lapostető egy komplex rendszer,  amelyben a párazáró hőszigetelő és vízszigetelő rétegeknek kiváló minőségűeknek kell lenniük és tökéletesen kell, hogy illeszkedjenek egymáshoz. Ezeknek a feltételeknek a bitumenes lapostetőszigetelés tökéletesen megfelel.

A bitumenes tetőszigetelés további előnyei

A lapostető szigeteléshez használt nagy múltú bitumen természetes anyagokból készül. Tömítő tulajdonságát az ember több ezer éve használja. Az ókori egyiptomiak hajóik vízszigeteléséhez használták nagy sikerrel.

Manapság előtérbe kerültek az életünk minden területén a környezetvédelmi szempontok. A bitumenes szigetelőanyagok a szigorú környezetvédelmi szempontoknak is megfelelnek,  ideálisak ún. zöld épületek szigeteléséhez.

A bitument kőolaj felhasználásával desztillálással állítják elő. A szakembereink folyamatosan dolgoznak újabb az eddiginél is tökéletesebb termékek előállításán, hogy az Ön épületén tökéletesen megbízható legyen a tetőszigetelés. Nincs több beázó lapostető csak kényelem és biztonság valamint 15 éves garancia az elvégzett munkára.

 

 

Építkezés, ingatlan vásárlás külföldön?

A ingatlan vásárlás külföldön sokak fantáziáját megmozgatja. Akár bérlővel együtt vásárolhatunk ingatlant Floridában. Az ígéret 8-12%-os nyereség dollárban, mi pedig elégedetten számolhatjuk a pénzt az a tudattal, hogy értékes külföldi ingatlan van a tulajdonunkban.

A hiányzó nyelvtudásodat pótolhatod fordítóiroda közreműködésével

A témával foglalkozó cégek teljes ügyintézést ígérnek nincs szükség angoltudásra, de ha teljesen tisztán akarsz látni, akkor érdemes fordító iroda segítségét igénybe venni olyat, amely jogi fordításban itt otthon van. A brazil piac is csábító ajánlatokkal kecsegteti az érdeklődőket, mert az árak szédítő sebességgel növekednek. Építés alatt álló ingatlanokban lehet lakást vásárolni népszerű helyeken. A nagyvárosokban folyamatos az ingatlanok értékének növekedése ezért nagyon kecsegtetőnek tűnnek ezek az ajánlatok.

Vajon tényleg érdemes kockáztatni és egy teljesen ismeretlen lakáspiacon pénzt befektetni ahol a nyelvismeret is nehezítő tényező? Valójában sokaknak még azt is nehéz felismerni, hogy például Budapesten hol vásároljanak ingatlant befektetési céllal és a megtérülés kiszámítása sem egyszerű. Az illetékek tekintetében is érdemes tájékozódni. Milyen járulékos költségek terhelik a vásárlót a vételáron felül. Ha mégis kockáztatunk és a még bonyolultabb külföldi ingatlan megvásárlása mellett döntünk, helyismeret és nyelvtudás nélkül, akkor mindenképpen fordítassuk le az összes dokumentumot mert nagy meglepetések érhetnek. Erre tökéletesen megbízható a BeneDictum fordítóiroda.

Győződj meg az ügynökség megbízhatóságáról!

Ami még inkább a hazai ingatlan vásárlása mellett szól, hogy ha minden érv igazolja, hogy jövedelmező lesz a befektetés akkor is túl nagy kockázatot jelent egy teljesen ismeretlen külföldi cégre bízni a pénzünket. A szép színes képekkel csábító weboldal a magas hozam ígérete a meggyőző körítéssel sokak számára elegendő a döntéshez. A pénzt be kell fektetni és a bank már nevetséges kamatot ad.

Amióta Egyiptomban romba dőltek a nagy tervek és ígéretek egész városrészek állnak befejezetlenül Több tízezer lakás. Hasonló a helyzet Spanyolországban is. Mennyit érhet vajon egy befejezetlen lakás? Hol van a folyamatos hozamnövekedés?

Biztos hogy van érvényes építési engedély?

Horvátországban a hatóságok engedély nélkül épített házak százait söpörték le a föld színéről a szigeteken. Számos magyar tulajdonos is szerepelt a károsultak között, akinek fogalmuk sem volt róla, hogy a busás haszonnal kecsegtető házuk, nyaralójuk engedély nélkül épült. Egy megbízható jogi fordítóiroda és a helyi önkormányzatnál és földhivatalnál tett érdeklődő látogatás fényt deríthetett volna a csalásra. Nem kell mindent ellenőrizetlenül elhinni annak, aki eladni akar neked mindenáron.

Az a verzió is benne van a pakliban, hogy az ingatlan, amibe befektettél valóban elkészül és az üzletkötő szerint frekventált helyen található. Mindeközben a környéken drogosok tanyáznak és a helyieknek munkát adó gyárat most zárták be és óriási az elvándorlás a munkahelyek hiánya miatt. A környék lecsúszását is elfelejtette mondani, mert a lakók a környéken nem túl bizalom gerjesztőek.

A világszínvonalon elismert gazdasági magazinok tanácsa, hogy csakis olyan helyen vegyél ingatlant befektetési céllal ahol nyomon követhetőek, ezek a változások és időben tudod értékesíteni, amikor felbukkannak a nyugtalanító körülmények.

A hely ahol tervezed a vásárlást az egyik fontos tényező. A másik a ház jelenlegi állapota. Mennyire igényel felújítást ahhoz, hogy könnyen kiadható legyen? Ha felújításra van szükség, akkor mekkora összeget kell hozzá beleinvesztálni és mennyi idő, amíg megtérül a befektetésed? Azt is választhatod, hogy ügynökséget bízol meg mindezzel, persze ezért borsos árat kell fizetned.

Milyen mértékű az ingatlanadó?

Az éves ingatlanadó mértékét is ellenőrizd. Vannak helyek például Floridában olyan helyek, amelyen ez az összeg a lakás értékének 2%-a. Érdemes annak is utánanézni milyen alapokra építi az ügynök a várható ingatlanár emelkedést az adott környéken. Csupán az üzlet megkötése érdekében mondja, vagy valós alapja van?

A valutában vásárlásnál az árfolyam kockázattal is számolni kell. Erről a deviza botrány óta senkit sem kell meggyőzni. Ha mégis ingatlanba fekteted, a pénzed minden kockázat ellenére akkor számolj a vele járó nehézségekkel is.

Nem a cél hogy mindenki mondjon le arról, hogy a külföldi ingatlan befektetése hasznot hozhat, de mindenképpen alapos tájékozódás után érdemes mindezt megtenni. A megfelelő nyelvtudás híján pedig mindenképpen fordítóiroda is szerepeljen a felhasznált segítő lehetőségek között. a legjobb, ha bármilyen ingatlanról is legyen szó bárhol a világon személyesen elmenni és meggyőződni minden körülményről.