Mire figyeljünk, ha okosotthont szeretnénk?

Az okosotthon rendszer az igényeink szerint kialakított automatizált rendszer, amelyben az eszközeink a szokásainkhoz igazodva működnek a kényelmünket és a biztonságunkat szolgálva. Néhány évvel ezelőtt még különlegesnek számítottak az okos funkciók, de mára már széles körben elérhető. Abban az esetben lehetséges az igényeinknek tökéletesen megfelelő okosotthon megvalósítása, ha már a tervezés szakaszában, illetve az építkezés kezdetén eldöntöttük ez egy okos ház lesz. Mindent valószínűleg nem tudunk maradéktalanul megvalósítani, de arra is van mód, hogy a már meglévő otthonunkat automatizáljuk és a legújabb megoldásoknak köszönhetően nem szükséges hozzá bontani. Választhatunk csupán néhány funkciót is például elektromos rendszer által működtethetjük a redőnyöket, illetve a garázskaput. Ezzel még nem leszünk okosotthon birtokosai, csak okos funkciókkal is fog rendelkezni az otthonunk.

Gondos tervezés, jól működő okosotthon

A tervezés is szakértelmet és nagyfokú precizitást igényel. Egy jól működő okosotthon nem csupán a kényelmünket szolgálja, de emellett energiatakarékos és a környezetvédelmi követelményeket is kielégíti. Vannak, akik néhány részegységet terveznek a komplett rendszer helyett, de érdemes a későbbiekben tovább fejleszthető alapot létrehozni. Legyen konkrét elképzelésünk milyen funkciókat szeretnénk és mi az, amire valóban szükségünk van, amelyekkel kényelmesebben és takarékosabban használhatjuk az otthonunkat. Az egyes eszközök külön infrastrukturális hátteret igényelnek.

Vegyük igénybe szakértő segítségét

Ha okosredőnyt szeretnénk akkor az elektromos hálózat tervezése során, illetve a kialakításakor meg kell oldanunk, hogy az ablaknyílások aktuális pontjain elkészüljenek a kiállások, amelyhez az érzékelőt és az árnyékolót csatlakoztatni lehet. A tervezés során okosotthon szakértő bevonásával jelentős összeget és nem kevés bosszúságot spórolhatunk meg. A kevésbé átgondolt tervezés miatt utólag létrehozott funkciók mindig többe fognak kerülni, mint eredetileg beépítettek. A szakértővel együtt tervezett okosotthon a leggazdaságosabb megoldás.

Szerezzünk alapismereteket a témában

Ahhoz, hogy okosan tervezhessünk érdemes némi alapismeretre szert tenni a témában. Így a szakértővel együttműködve valóban olyan funkciók kerülnek majd tervezésre, illetve kialakításra, amelyek a kényelmünket szolgálják és valóban használva is lesznek. Nem igazán egyszerű eligazodni a témában, hiszen az építőipar legdinamikusabban fejlődő ágazata. Szinte naponta bukkannak fel újdonságok. Nyilván, ha csak a biztonságunkat növelendő okoskamerát szerelünk fel az nem igényel komoly szaktudást vagy előkészületeket.

A jövőálló sok éven át korszerűnek számító okosotthon tervezéséhez ismernünk kell a lehetőségeinket. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez csupán egy applikációkkal irányított rendszer, pedig valójában az a legkényelmesebb és lehetőség is van a megoldására, ha egy felületről működik minden. Képes akár hangutasításokat is fogadni, de az a legjobb, ha a beállításaink alapján automatikusan szabályozza a hűtést, fűtést, világítást, szellőztetést, kezeli az árnyékolókat minden kényelmi és takarékossági szempontot figyelembe véve.

Rendszerben gondolkodjunk már a tervezéskor

Már a tervezéskor rendszerben gondolkodjunk. Tekintsük az otthonunkat intelligens részegységekből álló rendszernek, amelyek nem csak egyenként, hanem egymással összeköttetésben, összehangolva szolgálják a kényelmünket.

Komplex rendszer az, ha a ház érzékeli, hogy hazaérünk: a garázskapu automatikusan kinyílik, a világítás bekapcsol, a riasztó kikapcsol, a bejárati ajtó kinyit, a termosztát átvált a beállításaink szerinti hőmérsékletre. Minden a mi igényeinket, a mi kényelmünket szolgálja, anélkül, hogy applikációkban kellene navigálni.
Okosotthon megvalósításával luxusszintű funkciók érhetők el ma már szinte mindenki által megfizethető áron.

A luxusszintű funkciók ma már megfizethetők

Okosotthon létrehozásával luxusszintű funkciók érhetők el, de ezek ma már megfizethető alternatívák. Az már biztos, hogy néhány éven belül az okosotthon alapvető kívánalom lesz és elvárás, hogy új ház építésekor legalább egy bővíthető alaprendszer kerüljön kiépítésre. Ezzel már megtettük az első és legfontosabb lépést, megteremtettük a továbbfejlesztés lehetőségét.

A rendszer kiválasztásakor a nagy és ismert márkák előnyt élveznek, de ez hosszú távon csak akkor jó választás, ha zárt rendszerben gondolkodunk. ezek e rendszerek kiválóak, de nem biztos, hogy a későbbiekben gond nélkül további elemekkel bővíthetők. Ha sok változást szeretnénk akkor akár a rendszer cseréje is szükségessé válhat. Nyitott rendszer választásával biztosíthatjuk, hogy a későbbiekben akár évek múltán is, további elemekkel bővíthető okosotthonunk lesz. Ez zárt rendszer esetén nem valósítható meg.

Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszerből választhatunk

Bármire is esik a választásunk el kell döntenünk vezetékes vagy vezeték nélküli rendszert választunk. A vezetékes megoldás esetén már a tervezéskor határozni kell a kábelcsatornák, szerelődobozok és kiegészítők elhelyezéséről. Egy már kész lakóház esetén kényelmesebb megoldás a vezeték nélküli rendszer, de ha még csak tervezési szakaszban vagyunk jobb választás a vezetékes megoldás. 

A vezetékes rendszer előnyei:

 • stabil kapcsolat az eszközök között
 • folyamatos adatáramlás
 • mindig élő jel
 • nem kell állandóan elemeket cserélni az eszközökben

Építkezés esetén a tervezéskor fel kell mérni minden felmerülő igényt, de ha felújítunk akkor a meglévő falakhoz kell igazodni. Az építkezés során menetközben is van lehetőség kisebb változtatásokra, át lehet gondolni mi az, amit szeretnénk. Szakemberrel konzultálva tájékozódhatunk a lehetőségeinkről.

Az alapokra később építkezhetünk

Akik nem tudnak erre a célra nagy összegeket elkölteni, de mégis szeretnének okosotthonban élni érdemes a tervezés során az alapokat kiépíteni és minimum egy Smarthome Ready titulust megszerezni az otthonunk számára. Ez egy minimális plusz költséggel megvalósítható előkábelezést jelent, amely alapjául szolgál a hogy a későbbiekben akár részegységenként beépíttethessük a kívánt alkotóelemeket. Nyitott rendszerrel és gondos kábelezéssel nem foghatunk mellé. A falban elhelyezett kábelcsatornák, kábelek és szerelődobozok, a minden fontos helyen elérhető elektromos hálózat lehetővé teszi a folyamatosan bővíthető okosotthon funkciók létrehozását.

 Írjuk össze az igényeinket

Ha nem vagyunk túl járatosak az okos kütyük világában kérjük szakértő segítségét. Vázoljuk fel milyen funkciókat szeretnénk.  Vezetékes internet kiépítés esetén például utp hálózati kábelek a legjobb megoldás. Az okos otthon kialakítása több szakember munkájának összehangolását igényelheti. Tájékoztassuk a mestereket, hogy okosotthon rendszer kerül kialakításra, hogy elkerülhessük az estleges plusz munkákat, felesleges kiadásokat.

Barkácsolás otthon: örömforrás és még hasznos is

Az alkotás örömére sokan áhítozunk. Számos ezermester volt eddig is de napjainkban rohamosan terjednek a DIY megoldások. Ezekhez nem szükséges remek kézügyesség. Sokszor a lelkesedés is éppen elegendő és igazán örömteli érzés, ha az ember a saját maga által alkotott dolgokkal díszítheti az otthonát vagy a kertjét. Ezek az egyszerű ötletek könnyen kivitelezhetők és csupán némi lelkesedésre, kreativitásra, leírásra, egyszerű kézi szerszámokra és persze alapanyagra van szükség a megvalósításhoz.

Számos forrás segíti a kivitelezést

Az elkészítéshez szükséges tudást képes leírásokból és videó formátumú útmutatókból szerezhetjük meg.  Elég meleg ez a mostani nyár mégis jól esik a szabadban lenni és igényeljük az olyan tevékenységeket, amelyeket a szabad ég alatt végezhetünk. Jöhetnek a kültéri sportok és játékok, kirándulások és persze a kerti barkácsolás.

Régebben leginkább a férfiak számára szinte kötelező volt bizonyos feladatokhoz érteni a ház körüli dolgokat megjavítani vagy létrehozni és nem csupán az alkotás öröme volt a motiváció, inkább a takarékosság. Az információ áramlás felgyorsulása ezen a téren is óriási változásokat hozott. Most, ha bármit is szeretnénk alkotni a Google keresőbe beírva biztosan találunk hozzá inspirációt és segítséget.  A részletes elkészítési útmutató mellett az anyag és eszköz vagy szerszám szükségletről is elegendő információhoz jutunk.

Alkotni öröm

Az otthoni barkácsolás nem csupán valami hasznos létrehozását jelenti, de kibontakoztatva kreativitásunkat átélhetjük az alkotás örömét is. A fenntarthatóságért is tehetünk azzal, hogy újra gondoljuk a kidobásra ítélt tárgyainkat: például a már nem használható autógumiból virágtartót készítünk. Nagyanyáink semmit nem dobtak ki, minden jó volt még valamire. A barkácsolással takarékoskodva viszünk új színt az életünkbe és segít meglátni a régi holmik szépségét, értékét is, miközben szebbé varázsoljuk a környezetünket.

Szerencsés, ha van alap barkács készletünk, de ha nulláról indulunk is felépíthetjük a mini műhelyünket szépen apránként. Sokakat visszatart a félelem az alkotástól, azt gondolva, hogy nehéz, kézügyesség kell hozzá és sok szerszám, valamint komoly szakértelem, pedig csak az első lépéseket kell megtenni, a többi már jön magától.

Adjunk időt magunknak

Az internet végtelen forrása a jobbnál jobb ötleteknek. Még azt is kiválaszthatjuk, hogy videós anyagból dolgoznánk szívesebben vagy inkább szöveg és képek, amit használhatóbbnak vélünk. A Pinterest, az Instagram és az egyéb social média felületek is ötletek gazdag tárházai. Fontos, hogy adjunk magunknak időt és ne adjuk fel, ha elsőre nem a terveik szerint sikerülnek a dolgok. Nem az a nyertes, aki mindent elsőre jól csinál, hanem az, aki soha nem adja fel.
Ha valami nem sikerül számos blog ad tanácsokat ebben a témában is és akár egy tapasztaltabb ismerős vagy szakember is segíthet.

Az otthoni alkotásnak van néhány alapkelléke, amelyeket érdemes beszerezni mielőtt bármibe is belefognánk. A barkácsolás jó móka, de a balesetek elkerülésére is gondolnunk kell: védőfelszerelés nélkül ne kezdjünk hozzá.

 • Védőkesztyű, védőszemüveg
 • Hangos gépek használatakor, mint például csiszológép, füldugó használata ajánlott.
 • Poros vagy füstös környezetben védőmaszk használat.

Ha a védőfelszerelés megvan következzenek a szerszámok, amelyek a lényegi munkához szükségesek. Ezek lehetnek csupán kéziszerszámok, de használhatunk elektromos eszközöket is.
Néhány alapeszköz a teljesség igénye nélkül:

 • Kalapács
 • Harapófogó
 • Csiszolópapír
 • Véső
 • Csavarhúzó készlet
 • Fűrész

Ezek mellett a konkrét feladat megoldásához már egyére is szükség lehet.

Amikor már szereztünk némi tapasztalatot a témában az elektromos szerszámokat is kipróbálhatjuk. A rutinosabbak kisgép készletének tartalmaznia illik:

 • Fúró
 • Dekopirfűrész
 • Elektromos csavarozó

Kezdetben olcsóbb anyagokat válasszunk

Kezdésnek valamilyen olcsóbb alapanyaggal érdemes kezdeni. Azt nem fogjuk annyira sajnálni, ha elszúrjuk. Az egyik legnépszerűbb és kedvező ár, emellett könnyen beszerezhető alapanyag a raklap. Végtelenül sok felhasználási lehetőséget ad és fából kezdők is könnyen alkothatnak valami szép, hasznos és mutatós használati tárgyat.
Az egyik favorit a raklap bútor, aminek a segítségével kellemes pihenősarkot rendezhetünk be a kertünkben. A lakásban is többféle módon használhatjuk a raklapbútor ötleteket. Számos barkács tippet találunk az alkotó ötleteket felsorakoztató oldalakon.

A rusztikus stílusú otthonokba remekül beilleszthető a raklap bútor. Készülhet belőle: kanapé. polc, ruhafogas, de még cipőtartó is és persze bármi más, amit mi magunk álmodunk meg.

A megfelelő szivattyú kiválasztása a kerti kúthoz

Szivattyú választás előtt fontos kideríteni milyen mélyen van a víz a kútban, amelyhez a beszerzendő szivattyút csatlakoztatni kívánjuk. A nyugalmi vízszint az a földfelszíntől mért vízszint, amelyre beáll í vízfelszín, ha a kútból nincs vízkivétel. Az üzemi vízszint az a szint, amelyen beáll a vízfelszín a kút folyamatos szivattyúzása mellett.

Wilo búvárszivattyú

Az üzemi vízszint fontos adat, mert az alapján két nagy csoportra osztjuk a kutakat. Azokból a kutakból, amelyek üzemi vízszintje nem mélyebb, mint kilenc méter egy a talajfelszínre telepített külső szivattyú segítségével kinyerhető a víz. A kilenc méternél mélyebben fekvő vízszintű kutak estében búvárszivattyúra van szükség a víz felszínre hozatalához.
A Wilo búvárszivattyú tökéletesen megfelel a feladatra.

Az üzemi vízszint jelentősen befolyásolja a szivattyú választást mert minél mélyebben van a víz a kútban annál nagyobb a szivattyú teljesítményigénye, amelynek nagy része a víz felszínre hozatalához szükséges. Például: egy 60 liter/perces névleges teljesítményű szivattyú 1,5 méterről 50 liter/percet szállít szabad kifolyáson*, 9 méterről ez az érték már csak 15 liter/perc.

Ennek tükrében látszik, hogy ugyan ahhoz a kerti locsoláshoz mélyebben lévő víz esetében nagyobb teljesítményű szivattyút kell választanunk, például a Wilo szivattyúk közül.

A kút hozama meghatározó adat

Fontos információ, hogy mennyi a kút hozama, vagyis mennyi vizet tud adni a kút. A kiinduló adat a szivattyú választáshoz a kút hozama és a kút üzemi vízszintje. A vízigényhez való viszonyításnál tekintettel kell lenni arra, hogy a túlterhelt kútból homokot fog felszívni a szivattyú, a homok pedig tönkre fogja tenni a szivattyút.

Például a Debrecen környékifúrt kutakra jellemző a 40 mm-es esetenként a 32 mm-es átmérőjű cső, 20-50 liter/perc vízhozammal. Szivattyúválasztás előtt, ha tehetjük próbáljuk ki. Kölcsönkérhetünk egy szivattyút a szomszédtól vagy ismerőstől így meghatározhatjuk a pontos üzemi vízszintet és a vízhozamot. A kölcsön szivattyú kb. 30 percig kell járatni és meg kell nézni, hogy mennyi idő alatt tölt meg egy ismert űrtartalmú vödröt.

Például: A kölcsönkért 80 l/perces szivattyú a 10 literes vödröt 15 másodperc alatt töltötte meg.

–> ebben az esetben 60 :15 x 10 = 40

Az alábbi táblázatból kideríthető, hogy a 80l/perc teljesítményű szivattyú hány méteres üzemi vízszintél ad 40 liter vizet.

Ha már tudjuk mennyi vízre van szükségünk a felszínen akkor a szükséges vízmennyiség és a megkapott üzemi vízszint metszetéből megtudhatjuk mekkora teljesítményű szivattyúra van szükségünk l/percben mérve.

Ha a víz, buborékokat tartalmaz, szaga van mindenképpen gázleválasztós szivattyúban kell gondolkodni.

Amennyiben a rendelkezésünkre állnak a kiindulási adatok eldönthetjük milyen célból választjuk a szivattyút. A szivattyú várható terhelése a nyomó oldalon módosíthatja a választást.

Szivattyú az öntözéshez

 1. Öntözésre: ez estben azt kell meghatározni milyen típusú locsolásra akarjuk használni.
  Slaggal való locsolás esetén, ha a szivattyúra csak slag kerül, esetleg a végére locsolópisztoly, a locsolást kézzel végezzük, akkor az 50-60 liter/perces szivattyú az ajánlott. Ha nagyobb a vízigény és a kút elbírja, akkor lehet nagyobb teljesítményűt választani.
  Szórófejes locsolás földbe szúrható öntözőfejekkel vagy gyorsabban akarjuk befejezni a locsolást akkor a 70-80 liter/perces, 4,6 baros szivattyú az ajánlott, de nagyobb vízigény esetén és ha a kút elbírja lehet nagyobb teljesítményűt választani.
  Öntözőrendszerhez: földből kiemelkedő öntözőfejek működtetéséhez 70-100 liter, 5,6 baros szivattyú ajánlott. A pontos típus és teljesítmény meghatározásához kérjük szakember segítségét. A kiválasztás több paraméter alapján történik: a kút hozama, a vezeték hossza, szórófejek száma…

A locsolópisztoly, illetve az öntözőfejek nem lehetnek tartósan zárva, mert az károsíthatja a szivattyút. Ha gondot okoz a szivattyú kézi ki-be kapcsolása, akkor meg kell oldani a vezérlést.

Ha nagy mennyiségű vízre van szükség, de a kút nem ad elegendő vizet, akkor javasolt ciszternás rendszert kialakítani. A kútból egy kisebb teljesítményű szivattyú tölti a ciszternát, ahonnan egy nagyobb teljesítményű szivattyú továbbítja az öntözőrendszerhez vagy a házi vízellátó rendszerhez.

Házi vízellátás

Házi vízellátásra: ha házi vízellátás megoldása a szivattyú választás célja akkor 70-80 liter/ perces, 4,6 baros szivattyú a leginkább javasolt megoldás. A ház méreteinek és a vízigénynek a függvényében ez változhat.  Ebben az esetben hidroforként nyomáskapcsolóval kell ellátni a szivattyút és áramláskapcsolót kell beépíteni a rendszerbe.

Ezzel számolj lapostető tervezésekor

A lapostető egy időben hirtelen lett elterjedt, majd csökkent népszerűsége, hiszen sokan rossz tulajdonságot társítottak velük kapcsolatban, ám hála a modern megoldásoknak az utóbbi években ismét egyre elterjedtebbek a lapostetős ingatlan megoldások. Ennek több oka is lehet, de ahhoz, hogy megfelelő végeredményt kaphassunk mindenképp érdemes figyelembe venni néhány tényezőt. Ahhoz hogy senkit se érhessen váratlan meglepetés, az alábbiakban összefoglaltuk mikkel is számoljunk lapostető tervezésekor a kellemetlenségek elkerülése végett.

Lapostető hajlásszöge

A lapos tető hajlásszöge 0-5% között kell legyen. A lejtésmentes vagy árasztott tetőn a víz megáll, mely nyáron hűt, télen szigetel, tehát hőtechnikai okokkal indokolható létjogosultsága is lehet. Magyarországon azonban ritkán alkalmazott megoldás, csak kísérletező kedvű építtetők esetében találkozhatunk. A járható, hasznosítható tető optimális hajlásszöge 1-2%, azaz méterenként 1-2 centimétert lejt. A víz már megfelelően elfolyik, ugyanakkor a felület használati szempontból még majdnem vízszintes.

 Lapostető szerkezete

A lapos tető építése valóban nagy körültekintést és szakértelmet igényel már a tervezési fázisban is. Maga a tartószerkezet egyszerűnek mondható, hiszen egy szilárd födémet kell építeni. Ami rákerül, vagyis a födémszerkezet és a szigetelő rétegek viszont ténylegesen komoly tervezést igényelnek. Egyrészt jó minőségű anyagokból, pontos lejtésviszonyokkal és csomóponti megoldásokkal kell vízhatlanná tenni a fedést, és megbízhatóan védeni az időjárás szélsőséges hőhatásai, valamint a mechanikai sérülések ellen is.

A lapostető födémjének egységes egészként kell működnie páratechnikai és hőszigetelési szempontból is. Ez döntően azt jelenti, hogy a szerkezetben sehol sem képződhet páralecsapódás, amely télen megfagyva a fedés és szigetelések önbontását eredményezheti.

Lapostető hővédelme

A lapos tetők hőszigetelésének kérdései a tetőtér beépítésekéhez hasonlóak. A szilárd szerkezet felett, a hőszigetelés alatt az áthatoló páramennyiséget párazáró fóliával kell semlegesíteni, és el kell vezetni. Amennyiben ez a párazáró réteg egyben a vízszigetelő anyag, akkor az úgynevezett fordított rétegrendről beszélhetünk.

Amennyiben a vízszigetelés a hőszigetelés felett van, úgy a hőszigetelést víz nem éri, fagyállósága, vízállósága nem követelmény. A szálas kőzetgyapot-termékek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Ugyanakkor ebben az esetben a felső vízszigetelő réteg alól is ki kell szellőztetni a párát.

Lapostető fényvédelme

A lapos tetők másik sarkalatos pontja a fény- és mechanikai védelem. A forró nyári nap UV-sugarai a vízszintes felületeket veszik igénybe leginkább. A tetőfedések bitumenes vagy műagyag alapanyagú szerkezetei, erre a legérzékenyebbek.

Lapostető mechanikai védelme

A jégverés, szél, a fagy vagy egy egyszerű antennaszerelő tetőn járása is sok kárt tud okozni. Ezért azokat a megoldásokat, ahol ezek ellen csupán egy fényvédő bevonat véd, raktárcsarnokok tetején érdemes csak használni. Minden más esetben érdemes speciális védőréteget is bekalkulálni a szigetelő rétegek közé. A családi ház tetejét kihasználó terasz vagy zöldtető szintén védheti a meglévő szigetelést.

Lapostető vízelvezetése

Lapostető tervezésekor 25-50 négyzetméterenként szükségünk lehet egy összefolyóra. A külső vízelvezetés mellett szólhat az a tény, hogy hiba esetén legfeljebb a párkány, esetleg a fal ázhat el. Belső vízelvezetés esetén ez nem fordulhat elő, viszont az épületben vannak a lefolyócsövek, továbbá a lefolyó esővizet még ki is kell vezetni az épületből. Az e szakaszokon jelentkező hiba vagy dugulás a lakásban okoz beázást. A legjobb megoldás a tökéletes minőségű belső vízlevezetés lombfogós, tisztítható összefolyóval.

Lakóházon lapostetőnek akkor van igazán létjogosultsága, ha használjuk is teraszként, zöldfelületként. Ebben az esetben ugyanis magasabb lesz házunk esztétikai minősége, jól fog működik a hő-, a fény- valamint a mechanikai védelem is, továbbá a használat során a karbantartást, lefolyótisztítást is könnyebben elvégezhető és nem utolsósorban többletteret is nyerünk a lapostető által.

Lapostető szigetelőanyagok

A lapos tető szigetelésének anyagai közül a régebben általános 3 rétegű kavicsolt lemezfedést alkalmaztak. Ez azonban gyenge, sérülékeny anyag volt, a technológiai kötöttségek, a tökéletlen fényvédelem és páraszellőzési problémák pedig sok problémát okoztak a későbbiekben.

A bitumenes vastaglemezes szigetelések sokkal jobb megoldást nyújthatnak . Ezek az anyagok erősítő réteget tartalmaznak, és modifikált bitumennel készülnek. Az erősítő réteggel (például üvegszál) az anyag ellenállóbb és rugalmasabb, a modifikált bitumen a hőmérsékletre kevésbé érzékeny.

A bitumen megoldások mellett, ma már műanyag szigetelőlemezek több fajtája is rendelkezésre áll. Ma már olyan innovatív megoldásokkal találkozhatunk, melyek biztosítják a tökéletes hő, pára- és vízszigetelést lapostetők esetén, amelyek így megoldást nyújtanak a nem járható tetőktől a tetőteraszokon át a zöldtetők kialakításhoz is.

Lapostető kivitelezése

A lapos tetők szigetelése házilag nem kivitelezhető, kizárólag kifogástalan referenciákkal rendelkező tervezőt és kivitelezőt bízzunk meg lapostető kialakítására, vagy utólagos szigetelésére. Ez az egyre terjedő zöldtetőkre fokozottan vonatkozik, hiszen néhány különleges anyag (például: gyökérálló fólia) egészíti ki a tetőrétegeket, s az öntözés is új megoldásokat kíván.

Összegezve:

A lapostető tervezése során tehát számos tényezőt figyelembe kell vennünk, mint a hő-, fény-, pára-, és mechanikai védelem is. Mindezek érdekében a legjobb ha minden esetben tapasztalt megbízható tervező és kivitelező segítségét kérjük lapostető építése, vagy újra szigetelése kapcsán is.

Amire figyeljünk oda okos kamera vásárlásakor

Az okos kamera olyan IP kamera mely képes az interneten keresztül kommunikálni. A legjobb, ha nem csupán a vezetékes hálózaton, hanem wifi-n keresztül is csatlakoztatható az otthoni, irodai vagy a tartózkodási helyünkön lévő routerre. Az okos kamerát mobilappon vagy webböngészőből érjük el.  Megnézhetjük a kamera élőképét és módosíthatjuk a beállításait, forgatható kamera esetén változtathatunk a pozícióján vagy megnézhetjük a rögzített felvételeket. Az okoskamerák jellemzően mozgásérzékelővel rendelkeznek vagy akár emberalak felismerésre is képesek. Mozgás esetén mentést indíthatnak és értesítést küldenek a telefonunkra.

 Milyen célból érdemes okoskamerát vennünk?

A legtöbben biztonsági okokból választják. Egy jól láthatóan elhelyezett és az épületen kívülről is látható kamera az alkalmai tolvajt vagy betörőt elriasztja és védtelenebb célpontot választ. Ha mégis minket választ arra, hogy meglopjon felvételünk lesz az eseményekről, amelyet átadhatunk a rendőrségnek így nagyobb esélyünk lesz az értékeink visszakapására. A kamerák léte nyugalmat is ad, mert a segítségével bármikor” hazanézhetünk” a telefonunkon keresztül minden rendben van-e. Ha a kamera támogatja a kétoldalú kommunikációt akkor vész esetén haza is szólhatunk, megriasztva a rossz szándékkal érkezőket. Az udvart, kertet, illetve a kocsibeállót figyelő kamera az autónk és a kertünk biztonságát növeli.

Gyermekeink vagy idő családtagjaink ellenőrzésére is hasznos

Idős családtagjaink vagy gyermekeink ellenőrzése is könnyen megoldható az okos kamera segítségével. Ellenőrizhetjük a munkahelyünkről, hogy hazaért-e a gyerek az iskolából vagy az idős már részben felügyeletre szoruló családtagunkat is ellenőrizhetjük minden rendben van-e vele. A hosszabb időre magukra hagyott háziállatainkat is szemmel tathatjuk ezen a módon. Üzletek, irodák, telephelyek biztonsága is jelentősen megnövelhető okos kamera segítségével.

Hová és hány okos kamerát ajánlott felszerelni?

Ez elsősorban a megfigyelendő terület méretétől és a megfigyelés céljától függ. biztonsági céllal felszerelt okoskamera esetében törekedjünk rá, hogy már kívülről is jól látható legyen egy kamera, amely jelzi a betolakodni szándékozónak, hogy jól megfigyelt helyen próbálkozik. A kijáratokat, bejáratokat közeli képet adó, nagyfelbontású kamerával érdemes ellátni, olyan szögben elhelyezve, hogy szemből lássuk az érkezőket.

Elkerülhetjük a hamis riasztásokat

További kamerák a ház oldalát, kertet, kertkaput figyelhetik, például 360 fokos kültéri kamera erre a célra kiválóan alkalmas. A belső kamerák: előszoba, nappali, illetve az ablakokat figyelhetik. A kamerás megfigyelőrendszer nem helyettesíti a riasztórendszert, de remek kiegészítője annak. Ha olyan rendszert választunk, amely nem csupán riaszt, de az ember alak felismerésére is alkalmas azzal elkerülhetjük a hamis riasztásokat. Riasztás estén érdemes azonnal megnézni az élőképet vagy a mentett felvételeket. Intelligens mozgásérzékelő segítségével konkrét tárgyat is megfigyelés alá helyezhetünk, így értesítést kapunk, ha tárgyat elmozdítják a helyéről.

 

Mi határozza meg a lakberendezés árát?

 

Végre megvan az új otthonunk és megakadtunk a berendezéssel kapcsolatosan. Szeretnénk, ha a szépség a kényelem és a praktikum kéz a kézben járnának. Körbe kérdezzük az ismerősöket, kapunk néhány telefonszámot és az internet is rengeteg lehetőséget kínál a válogatásra. A barátnőnk is ajánlott egy nagyon ügyes lakberendezőt és a lelkesedésünk határtalan. Ebben a felfokozott lelki állapotban hajlamosak vagyunk elhamarkodott döntéseket hozni, figyelmen kívül hagyva néhány kardinális kérdést. Nem túl nagy kockázat-e ha kezdővel dolgozunk együtt? Mire van szükségünk valójában?

Fontos, hogy mekkora lakásról beszélünk

Hány négyzetméter a tervezendő terület, legyen szó, lakásról, házról, szállodáról vagy üzletről. A lakberendezők egy része nem vállal nagyon kicsi tereket és van, aki például egy szálloda tervezését, belsőépítészeti és lakberendezési feladatait nem vállalja el, mert kis terekben szeret dolgozni. A mi lakberendezőnk az lesz, aki a mi otthonunk méretében válla feladatokat.

A kisebb helyiségek például konyha vagy fürdőszoba többnyire a kevés tapasztalattal rendelkező lakberendezők számára sem okoz gondot. Dolgozhatunk együtt szabadúszóval vagy irodával. Nagyobb feladatok esetén érdemes csapattal dolgoztatni inkább mivel sok a feladat és ez sok időbe is kerül.

Mennyi időt szánunk rá?

Arról is határoznunk kell, mi magunk mennyi időt tudunk foglalkozni a feladattal. Annál többe fog kerülni minél kevesebb az általunk ráfordított idő. Ez esetben mindenképpen tapasztalt lakberendezőt válasszunk. Ha a tervezés során minden apró részletről tudni akarunk, akkor egy lelkes kezdőnek is adhatunk lehetőséget, akiknek még kevés referenciájuk van, tehát érdekük hogy remek legyen a végeredmény.

A régi motoros előnye, hogy sokféle kéréssel találkozott már és jobban átlátja a nagy egészet és érdemes meghallgatni a különösnek tűnő tanácsát is. A tapasztalatainál fogva tudja, mire van szüksége a megrendelőnek még akkor is, ha ő ezt még nem látja át. Egy bizonyos szint fölött már nem csupán a színek összehangolásáról van szó.

A lakberendezés árak között nagy a szórás és a felújítás sem olcsó mulatság

Nem mindegy mekkora keretünk van a felújításra, már az elején érdemes ezt alaposan átgondolni. Nagyon fontos szempont, mert más lakberendezőt kíván, amikor minél olcsóbban kell megoldani a feladatot és mást, ahol a luxus minőség is megengedhető mindenből. Az nyilván nem mindenkinél azonos mi az, ami luxusnak számít. Irányadó mértéknek vegyük a négyzetmétert és szorozzuk meg 100 ezer Ft-tal. Ha ez alatti összegből gazdálkodunk, akkor oda kell figyelni a kiadásokra. A négyzetméterek száma nyilván hatással van erre az adatra, de 100-150négyzetméterig ez helytálló.

A takarékos projekteket a kezdők örömmel vállalják, de van az a pont, amikor a sas már nem engedi, hogy levágják a szárnyait és nem vállalja el az ilyen feladatokat. Sok vele munka és kevesebb a sikerélmény. Ha nagyon szűkös a keretünk akkor keressünk kezdőt vagy olyat, akinek nincsen még sok tapasztalata a lakberendezés terén.
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a keretünk megengedi, akkor válasszunk nagyobb tapasztalattal rendelkezőt.

A lakberendezés árak

Mekkora az az összeg, amit nyugodt szívvel kiadunk lakberendezőre? Számoljunk százalékban. Egy 10 milliós felújítás esetén 5%-ot érdemes tervezésre költeni, ami lehet, hogy első hallásra nem tűnik kevésnek, de több hónapos együttműködés van benne és nem egyszerre kell kifizetni. Általában véve a felújítás illetve a tervezés költségének 5-10%-át számoljuk a lakberendező díjának, ez alapján keressünk a számunkra megfelelő szakembert. Ha nem szeretnénk, nagy összeget erre fordítani akkor választhatunk lakberendezés tanácsadást.

Fontos hogy szimpatikusak legyünk egymásnak

Amikor lakberendezőt választanak, sokan a stílusát nézik, és ha az tetszik, akkor úgy gondolják megtalálták az igazit. A tervezés azonban nem csak ezen múlik: befolyásolják az ingatlan sajátosságai és a családtagjaink igényei is. A legfontosabb hogy szimpatikus legyen a kiválasztott lakberendező vagy belsőépítész, hiszen képviseli majd az érdekeinket és számos olyan dologban fog majd döntést hozni, ami meghatározza majd a mindennapjainkat. Nem biztos, hogy a legnagyobb név a témában nekünk is meg fog felelni, nem baj, ha nem híres, a lényeg hogy tudjunk vele kapcsolódni.

 

 

 

Milyen anyagú legyen a munkavédelmi pulóver?

Az őszi, téli időszak munkaruházata különbözik a nyáriétól. Ilyenkor jól esik melegebb ruhadarabokat viselni. Lehet az munkavédelmi kabát vagy pulóver. Most a munkavédelmi pulóver témáját járjuk körül, különös tekintettel a pulóver anyagára. Így mindenki a számára megfelelő darabot válaszhatja ki.

 

Miért hasznos a munkavédelmi pulóver?

Akik napi 10-12 órát dolgoznak a szabadban vagy félig nyitott munkahelyen, fontos, hogy praktikus ruhadarabokat válasszanak. A munkavédelmi pulóver pont ilyen.

Előnyei

Vessünk egy pillantást a munkavédelmi pulóver előnyeire!

 • Véd a hidegtől, széltől.
 • Nem kényelmetlenül vastag, mégis jól szigetel.
 • Könnyebb benne mozogni, mint a munkavédelmi kabátban.

 

Felhasználása módjai

A munkavédelmi pulóvert használhatjuk:

 • építkezési munka során.
 • famegmunkáláskor.
 • erdészeti munka alkalmával.
 • mezőgazdasági munkához (pl. szüret, betakarítás).
 • közúton végzett munka során (egyes pulóverek fényvisszaverő csíkkal felszereltek).
 • sporttevékenységhez.

 

Milyen stílusú lehet a munkavédelmi pulóver?

Munkától és igényektől függően többféle munkavédelmi pulóvert is találunk a piacon. Van, aki az egyszerűbb modellt keresi, míg mások ki tudják használni a rengeteg zsebet. A legkeresettebb fajták:

 • belebújós
 • cipzáras
 • kapucnis
 • zárható nyakrésszel rendelkező
 • sokzsebes

Természetesen a fenti típusok kombinációja is gyakori.

 

Milyen anyagból legyen a munkavédelmi pulóver?

A kialakításon túl fordítsunk figyelmet arra, milyen anyagú pulóvert választunk. Alapvetően minden munkavédelmi pulóvernek meg kell felelnie a következő feltételeknek:

 • Tartja a meleget.
 • Jól szellőzik.
 • Testhezálló, rugalmas (a túl laza ruhadarab balesetveszélyes).
 • Könnyen tisztítható.
 • Gyorsan szárad.
 • Tartja az alakját.

 

Nézzük, az alábbi anyagok közül melyik mennyire felel meg a feltételeknek:

Polár munkavédelmi pulóver

Hideg időben legtöbbször a polár anyagot választjuk. Érthető, hiszen könnyű, puha anyag, így kellemes viselet. Kiválóan szigetel, mégis légáteresztő. Tisztítása egyszerű, száradása gyors. Polárból is többféle típust gyártanak. A klasszikus megjelölés szerint 100-as, 200-as és 300-as vastagság közül választhatunk (a 100-as a legvékonyabb). Létezik vízálló, szélálló és rugalmas polár anyag is. Javasolt a csomagoláson ellenőrizni, pontosan milyen polárból készült a kiszemelt termék.

 

Poliészter munkavédelmi pulóver

A poliészter is számos jó tulajdonsággal bír. Rugalmas, hőszigetelő képessége kiváló, tisztítása egyszerű. Hihetetlenül strapabíró, tartósságban lekörözi a többi anyagot. Általában pamuttal keverik, így mindkét anyag jó tulajdonságai érvényesülnek.

 

Gyapjú munkavédelmi pulóver

Aki jobban kedveli a természetes anyagokat, választhatja a gyapjú pulóvert. A gyapjú kiválóan hőszigetel (különösen a merinói gyapjú), tapintása puha, így kellemes viselni. Jó légáteresztő. Mi több, a merinói gyapjú még vízlepergető tulajdonsággal is bír. Arra kell csak figyelnünk, hogy 17-23 mikrométer átmérőjű szálakból készült terméket vásároljunk. Ellenkező esetben kevésbé kényelmes és praktikus terméket kapunk.

 

Összefoglalva: A munkavédelmi pulóver nagyon hasznos ruhadarab. Minden kültéri tevékenységhez használható. Anyagát tekintve lehet polár, poliészter vagy gyapjú, hiszen mindhárom típus megfelel az alapvető elvárásoknak. Ha Neked is jól jönne egy új munkavédelmi pulóver, nézz körül boltunk kínálatában.

Kenderház építésé a jövő?

kenderház építés

A fenntartható fejlődés jegyében folyamatosan újabb remek megoldások bukkannak fel az építőipar területén is illetve a kenderház esetében tulajdonképpen egy többszáz éves tudás újra értelmezéséről beszélünk. A fő cél a természetes, vegyszermentes anyagok felhasználása, ami nagyon fontos a házban élők egészséges szempontjából, hiszen elkerülhetők a modern építőanyagok káros hatásai, amelyek az arra érzékenyeknél allergiát, asztmát vagy daganatos megbetegedés előidézői is lehetnek.

A kenderház egészséges mikroklímájú rendszer

A kenderház egészséges mikroklímájú építési rendszer, amely amellett, hogy kényelmes és esztétikus minimális fűtést igényel, ami a gyakorlatban körülbelül 3-4 ezer forint fűtésszámlát jelent havonta. A ház építőanyagául választott kenderbeton biztosítja a benti levegő kiváló minőségét. Mindez a kezeletlen fával, a mész és homokkő lapokkal kombinálva csodás végeredményt garantál. Az építkezés során sehol nem használnak mérgező összetevőket tartalmazó festékeket, lakkokat.

A kenderház építés már többszáz éve is létezett

A kenderház építés nem új keletű, már többszáz éve is létezett. A kenderház fala kenderbetonból, másnéven kendercellből készül, amely kenderpozdorja és mész alapú kötőanyag és víz hozzáadásával jön létre. A mész kipárolgása köztudottam vírus és baktériumölő hatású így a házban élők valóban tiszta lebegőt lélegezhetnek be és a kártevőket is távol tartja.
A falak légáteresztő tulajdonságúak így nem fordulhat elő a penész és a helyiség belső páratartalma is szabályozva van.

Nem igényel külön szigetelést

Külön szigetelést nem igényel maga a fal a szigetelés is egyben, ami leegyszerűsíti a munkafolyamatokat és csökkenti az anyagköltséget. A kenderház maga gyakorlatilag éghetetlen és a megszilárdulás után a víz sem tudja tönkretenni. Előnyös tulajdonsága még, hogy az elektroszmogot is kívül tartja. Környezetvédelmi szempontból kiváló tulajdonsága, hogy újra felhasználható és 100 %-ban lebomló anyag.
Kendercell-kenderbeton rendelkezik Magyarországon ÉMI engedéllyel.
Száma: A-31/2018 NMÉ

Miért válasszuk a kenderházat?

 • Mivel a készítése során semmilyen méreganyagot tartalmazó vegyszer nem kerül felhasználásra, ezért nem is tud ilyet kipárologtatni. Semmilyen allergént nem tartalmaz.
 • A rágcsálók és a bogarak elkerülik
 • A mésztartalma miatt baktérium és vírusmentes otthonunk lehet
 • Szabályozza a belső páratartalmat és nem penészedik
 • Mivel maga a fal egyben a szigetelés is, gazdaságos
 • Bármilyen falvastagsággal építhető
 • Remek hőszigetelő és hőtároló tulajdonsággal rendelkezik
 • Kiváló hangszigetelő
 • Jól szellőzik és tűzálló.
 • Megfelel minden környezetvédelmi szempontnak, sőt maga növény CO2 köt meg és oxigént termel a növekedése során.
 • Teljes egészében újra felhasználható.

 

Tökéletes tervezés lakberendező segítségével

 

Akik építkezést terveznek, talán nem is gondolnak rá, hogy milyen hasznos lehet már a tervezéskor lakberendezőt is bevonni. Építkezni egyre nagyobb befektetést igénylő dolog. az építőanyagok és a munkadíjak ára az egekben. A kivitelezők alig győzik a munkát. A nehézségek ellenére sokan kezdenek bele saját ház építésébe, amihez a legfontosabb egy jó munkát végző megbízható kivitelező, aki átlátható árajánlatot tud adni és a felmerülő kérdésekre is türelmesen válaszol. Ebből már következtethetünk rá, hogy egy esetleges felbukkanó nehézség esetén mire számíthatunk.

Kulcsember a műszaki ellenőr

Ami még nagyon lényeges, hogy a munkáját szenvedélyesen szerető műszaki ellenőrt bízzunk meg, mert ő lesz a jobb kezünk az építkezés során végig. Ő lesz, majd aki ellenőrzi a kivitelezők munkáját és rávilágít, a hiányosságokra ezért legyen teljesen független a generál kivitelezőtől. Ha ők egy csapatot alkotnak, akkor nem várhatjuk el, hogy minden esetben a mi érdekeinket tartsa majd szem előtt.

Legyen aki összehangolja a kivitelezőket

A műszaki vezetőt általában a kivitelező hozza magával a villanyszereléshez, víz-gázszereléshez, kőműveshez, ácshoz). A műszaki vezetőt a műszaki ellenőr még felülbírálhatja. Egy megbízható műszaki ellenőr nem csupán munka minőségét felügyeli, de egy építkezés során akadnak olyan történések, amelyeknek később nem szokott gazdája lenni. Például ha a generálkivitelezővel nem egy csapatban dolgozó kivitelezők megjelennek, nem biztos, hogy ezt van, aki figyelemmel kíséri és koordinálja, a miatt előfordulhat, hogy nem időben jelennek meg. Például azért mert nem tudták éppen hol melyik szakaszában tart az építkezés.

Lakberendező is legyen a csapatban

Ezek miatt az okok miatt a műszaki ellenőrt érdemes gyakran kihívni még akkor is, ha ez plusz költséget jelent, mert nélküle sokkal nagyobb költségek jelentkezhetnek a szervezetlenség miatt. Emellett szól az a tény is hogy sokkal egyszerűbb most bármin változtatni, mint már a házban lakva rádöbbenni a hibákra, hogy ezt vagy azt bizony nem így kellett volna. A legjobb, ha már a kezdetekkor lakberendező is segíti a közös munkát. Ötleteivel szebbé és használhatóbbá teszi az otthonunkat. Arra is érdemes odafigyelni, már a tervezés szakaszában, hogy elegendő csatlakozó álljon a rendelkezésre, ne kelljen majd a hosszabbítók kígyózó kupacaiban botladoznunk.

A lakberendező a kezdetektől legyen jelen

A világítás terén érdemesebb több kisebb fényforrást tervezni, mint egyetlen nagy lámpát vagy csillárt a mennyezetre. Hangulatvilágítással kelleme légkört teremthetünk az otthonunkban. A lakberendezővel már a ház megépítése előtt a tervezés szakaszában vegyük fel a kapcsolatot és vele összehangoltan szülessenek meg a tervek. Így biztosan olyan lesz az otthonunk, amiben nagyon kellemes lesz majd élni és a barátaink is szívesen ellátogatnak majd hozzánk, mi pedig begyűjthetjük majd a dicsérő szavakat.

 

 

 

Az elektromos fűtés előnyei

Ön tudta, hogy a lakásfenntartási költségek akár 40-50 százalékáért a fűtés a felelős? Hideg teleken, ami mint ahogyan most is még a tavaszt is didergőssé teszi, előfordul, hogy a fűtésszámlát a kezünkbe véve, bosszankodva ráncoljuk a homlokunkat. Szidjuk az időjárást egy kis meleg napsütés után ácsingózunk és hatékonyabb, gazdaságosabb fűtési megoldáson törjük a fejünket.

Ilyenkor rengeteg új információ bukkanhat fel, amelyek nem segítenek tisztábban látni, inkább csak a bizonytalanságunk növekszik rohamléptekben. Ilyenkor az a legjobb, ha szakember véleményére támaszkodunk, aki segít eligazodni a hagyományos fűtési rendszer, a padlófűtés, elektromos fűtés és az alternatív fűtési lehetőségek világában. Érdemes megvizsgálni alaposan egy olcsónak tűnő megoldás valóban gazdaságos lesz-e hosszú távon is. Gondos tervezéssel sok bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Mitől korszerű egy fűtési rendszer? A régi vaskályhához viszonyítva minden korszerűnek tekinthető, ami ettől eltér. A korszerűséget leinkább a gazdaságosságában mérhetjük, ha alacsony a fűtésszámlánk, akkor a fűtési rendszerünk korszerűnek tekinthető. A szakemberek szerint az elektromos fűtésé a jövő. Mindemellett a fűtésre elhasznált energia mennyiségét igen jelentősen befolyásolja az épület hőszigetelése is.

Az elektromos fűtést ajánljuk azok számára, akik a saját otthonukat szeretnék korszerű fűtési rendszerrel ellátni és azok számára is kiváló megoldás, akik olyan helyen keresnek korszerű fűtési megoldást ahol nincsen a gáz bevezetve. A lakás, ház felújítás is remek alkalom egy gazdaságosabb korszerűbb fűtési rendszer kialakítására.

Akik építkezésbe fognak mindenképpen ajánlott tájékozódni az elektromos fűtés előnyeiről különösképpen akkor, ha napelemmel együtt használnák és kevés a ráfordítandó pénzük.

Számos  oldalon részletes tájékoztatást talál a kiváló minőségű Adax elektromos radiátorokról. A meleg a fűtőbetéten átfolyó áram hatására keletkezik. A készülék alján beáramló hűvös levegőt a fűtőtest legfontosabb eleme a fűtőbetét felmelegíti, majd a meleg levegő a fűtőrácson át a helyiségbe áramlik, és barátságos meleggé varázsolja azt. Az elektromos radiátor nagyon magas hatékonysággal működik, ami megközelíti 100%-ot.

Mellette szól még, hogy a készülék hőmérővel van ellátva, tehát bármikor ellenőrizhető hány celsius fok van az otthonunkban. Nagy pontosságú termosztát segítségével szabályozható a beállítani kívánt hőfok és akár a mobiltelefonról is beállítható. A családtagok különböző hőérzete többé nem probléma, hiszen helyiségenként állíthatók a készülékek. Az elektromos radiátor beszerelése is igen egyszerű, emellett a készülék meghibásodási lehetősége igen alacsony.

Nyugodt szívvel ajánlható mindazok számára, akik modern, kényelmes és hosszú távon is rendkívül gazdaságos fűtési rendszerre vágynak.

Az Adax fűtési rendszerekről konkrétan néhány információ:

ADAX NEO elektromos norvég fűtőpanel
Már bizonyított az elektromos fűtés terén. 37cm és 20 cm magas változatban is elérhető ezen belül többféle szélesség választható.

ADAX NEO WIFI norvég fűtőpanel
Felülmúlhatatlan kényelem, akár az okostelefonjáról is vezérelheti a készüléket.  33 és 21 cm magasságban ezen belül pedig többféle szélességben is választható.

ADAX CLEA fűtőpanel

Szintén vezérelhető okostelefonról.3 4 és 22,2 cm magasságban többféle szélességben rendelhető.

ADAX VP 10 fűtőpanel
29,5 cm magas, ezen belül többféle szélesség elérhető belőle. A kifutó modellekhez igen kedvező áron juthat hozzá.

ADAX VP 11 fűtőpanel

42 cm magasságban, többféle szélességben elérhető. A legújabb modellek fix tartólábbal rendelkeznek, valamint választhatók mechanikus illetve elektromos termosztáttal. A kifutó modellek estén a termosztát típusa szintén választható és szerelőkerettel rögzíthetők lábak helyett.

ADAX VPS fürdőszobai fűtőpanel
A magasság 20,9 és 32,5 és többféle szélességből válaszható, és ahogyan a nevében is jelzi, fürdőszobába ajánljuk elsősorban.

Összességében megállapíthatjuk, hogy aki minden környezetvédelmi és gazdaságossági szempontot figyelembe véve az elektromos fűtőpanel mellett teszi le a voksát az remek döntést hoz. Ha ezt még napelemmel is kiegészíti, akkor sokat tett a környezetéért és a saját pénztárcájával is kíméletesen bánt.

 

Házfelújításkor is elsődleges a munkavédelem

A házfelújítást sokan nem veszik annyira komolyan, mint az építkezést. Pedig akik csak kalákában, szívességből dolgoznak, sokszor nagyobb veszélynek teszik ki magukat, mint gondolnák. Cikkünk arra hívja fel a figyelmet, hogy kisebb munkák során, házfelújításkor is vegyük figyelembe a munkavédelem szabályait.

 

Kire vonatkoznak a munkavédelmi szabályok?

Ha egy felújításon vagy építkezésen profi csapat dolgozik felelős műszaki vezetővel, akkor egyértelmű a helyzet. A kivitelező és a műszaki vezető feladata gondoskodni a jogszabályok és munkavédelem követéséről.

Mi a helyzet, ha a házfelújításban magunk is segédkezünk vagy bevonjuk családtagjainkat? Alapvető, hogy a munkavédelmi szabályok mindenkire vonatkoznak, aki az építkezési területen tartózkodik. Így kivétel nélkül mindenki kötelesen hordani a szükséges védőfelszerelést és követni az előírásokat.

 

Ki a felelős baj esetén?

Építkezés, házfelújítás esetén mindig a kivitelező és felelős műszaki vezető felel az ott dolgozók testi épségéért. Ez akkor is igaz, ha egy kaláka-munkással történik baleset. Ha pedig olyan munkálatok során történik a baj, melyeknek nem neveztünk meg felelős műszaki vezetőt, nagy bajba kerülhetünk. Ilyen esetben az építtető tehető felelőssé, anyagi és jogi értelemben is.

 

Milyen védőeszközök szükségesek?

A fentiek tudatában, ha mi vagyunk a felelősek egy házfelújításért, akkor mindenképp tartassuk be a munkavédelem előírásait. Ezekről bővebben olvashattok Munkavédelem az építőiparban című cikkünkben. A védőfelszerelésről se feledkezzünk meg:

 1. Zajvédelem: füldugót, fültokot vagy zajvédő sisakot kell biztosítani 85 dBA felett.
 2. Légzésvédelem: maszk, álarc vagy félálarc lehet szükséges a részecskék vagy gázok ellen.
 3. Szemek védelme: védőszemüveg vagy álarc viselése kötelező veszélyes kémiai anyagok esetén.
 4. Végtagok védelme: hőhatás, vegyi agyag, elektromosság vagy fizikai behatás ellen védelmet jelenthet speciális kesztyű, illetve a munkavédelmi bakancs.

 

Tipp: Munkavédelmi eszközöket forgalmazó üzletben vagy webshopban nem csak vállalkozók vásárolnak. Egy biztonságos munkavédelmi bakancs mindenkinek szükséges az építőiparban.

 

Összegzés: Házfelújításnál gyakori, hogy a munka nagy részét mi magunk akarjuk megoldani. Javasolt azonban minden munkálatot szakember bevonásával végezni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a biztonság az első, s igazodjunk a munkavédelem szabályaihoz.

Napelemes rendszer tervezéstől megvalósításig

Napelem

A napelemes rendszer tervezése és megvalósítása nem egy pár napos munka, de ha minden problémát sikerül előre felmérni, akkor maga a kivitelezés már gyorsan lezajlódhat. Ehhez persze a pontos tervezés és a szükséges dokumentumok, engedélyek elengedhetetlenek. A következőkben sorra vesszük a tervezés és a kivitelezési fázis fontos lépcsőfokait.

Tervezés és helyszíni felmérés

Amennyiben rendelkezésre áll kellő pénzügyi forrás, akkor kezdetét veheti a kivitelezés első lépése, a tervezés, valamint az ezzel járó helyszíni felmérés.

A tervezés elkezdéséhez mindenképp szükséges a telepítési helyszín jellemzőit alaposan kivizsgálni. Ilyenkor a tervező arra kérdésre keresi a választ, hogy milyen feltételekkel telepíthető napelem. Ennek oka, hogy bár rengeteg helyre telepíthető napelem, de bizonyos kritériumoknak a működőképesség érdekében meg kell felelni. Nevesítve a dolgokat, az alábbi fő témákat kell tisztázni még a telepítés előtt, ami nem más mint a:

 • napelem tájolási lehetőségek
 • napelem leendő dőlésszöge
 • tetőszerkezet teherbírása
 • szükséges rendszer teljesítmény

Engedélyeztetés

A tervezés során már tisztán kirajzolódnak a leendő napelemes rendszer paraméterei. Ez alapján pedig a következő lépés napelemes rendszerünkhöz a szükséges engedélyek beszerzése.

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni, akkor mindenképp szükségünk lesz a helyi áramszolgáltató engedélyére. Az engedélyek kiállításához a szolgáltató megadja a kritériumokat, melyeknek meg kell majd felelnie a leendő rendszernek. Ilyen kritérium lehet többek között a megfelelő földelés kiépítése, valamit az óraszekrény cseréje is.

Napelemes rendszer kiépítése

Miután készek a tervek, az engedélyeztetés folyamatban van, már el is kezdődhet a leendő napelemes rendszer kiépítése, ami ha minden adott, akár egy-két napos procedúrával le is tudható.

Tetőszerkezet cseréje

Könnyen előfordulhat, hogy a napelemes rendszer telepítéséhez az ingatlan tetőszerkezetét is fel kell újítani. Ennek oka, hogy a napelemes rendszerek életkora 25-30 évre tehető, ezért praktikus, ha a tetőszerkezet is ennyit minden probléma nélkül átvészel.

Napelem rögzítő elemek felszerelése

Miután a szükséges szerelési anyagok rendelkezésre állnak és a tetőszerkezet állapota is megfelelő. a kivitelező csapat megkezdheti a rögzítő elemek felhelyezését. A napelemeket tartó sínek felhelyezéséhez mindenképp szükségesek a tartósín rögzítők, valamint az acél kampó elemek felszerelése. Ezeket a tető gerendázatára és tartószerkezetére szükséges a kivitelezőnek rögzíteni.

Földre szerelt tartószerkezet esetén a beton talapzat elkészítése és a rögzítő elemek kihelyezése zajlik ugyanebben a fázisban.

Napelem tartósínek felhelyezése

A rögzítő elemek felhelyezése után kezdődhet a tényleges tartószerkezet kialakítása, melynek alapkövei a tartósínek. Ezek a minőségi tartóelemek felelnek majd a napelemek biztos tartásáért esőben, hóban, szélviharban. A speciális profillal kiképzett tartósíneket különleges rozsdamentes csavarokkal szokás rögzíteni, ezzel biztosítható ugyanis leginkább a szerkezet időtállósága.

Napelemek rögzítése

Miután elkészült a tartószerkezet, felhelyezésre kerülhetnek a napelemek is. Az egyes panelek összekötésére a speciális vízzáró csatlakozókat használata a legalkalmasabb, ezzel mintegy garantálva az időjárási viszontagságoktól független üzembiztonságot.

Inverter telepítése

A napelem paneleken kívül a rendszer másik fontos eleme az inverter. Ez a berendezés képes átalakítani a panelek felől érkező egyenáramot, a számunkra szükséges váltóárammá.

Rendszerbe kötése

Miután a panelek és az inverter is a helyére került, következhet a kábelek és csatlakozók segítségével a két fő elem összekötése az ingatlan már meglévő energiafelhasználási rendszerével.

Napelem védelmi berendezések beépítése

Minden napelemes rendszer esetén az elsődleges védelmi vonal a biztosíték doboz, melyet szintén kötelező elemként be kell szerelni, még az üzembe helyezést megelőzően.

Villanyóra csere

A rendszer elemeinek telepítése és összekötése után hálózatba visszatápláló rendszer esetén a kivitelező értesíti a helyi szolgáltatót a munkálatok végeztéről. A szolgáltató munkatársai a bejelentést követően a helyszínen elvégzik a mérőóra cseréjét. Miután ez megtörtént már csal élveznünk kell a napelemek nyújtotta előnyöket.

Összegezve:

A napelemes rendszer tervezése és kiépítése tehát egy jól egymásra épülő folyamatábraként írható le, melyben a tervezést követően, az engedélyeztetés és kiépítés már gördülékenyen lezajlódhat akár pár nap alatt is.