Várható-e árcsökkenés az építőanyagok piacán?

Az elmúlt években a brutális építőanyagár-emelkedés sokakban aggodalmat keltett, de úgy tűnik, a helyzet javulni fog. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) által megkérdezett építőanyag-kereskedelmi cégek optimista jövőképet vázoltak fel, árcsökkenést jósolva a közeljövőben.

A kereskedő vállalkozások jelentős árcsökkenést prognosztizálnak bizonyos építési termékek esetében. Ez részben annak köszönhető, hogy a korábbi beszerzési nehézségek már nem jelentenek akadályt. Ugyanakkor, a csökkenő kereslet hatására a vállalkozások tevékenysége szűkül, ami a jövedelmezőségük csökkenésével jár.

Költség csökkentő intézkedések

A vállalkozások a helyzet kezelésére költségcsökkentő intézkedéseket, hatékonyabb szervezést, valamint bővített szolgáltatásokat vezettek be. Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy az ellátásbiztonság továbbra is garantált.

A kormányzatot is felhívták, hogy segítsen elősegíteni a pozitív változásokat az ágazatban, konkrét javaslatokkal szolgálva. Ez az intézkedés nemcsak a vállalkozásokat, hanem a fogyasztókat is kedvezően érintheti, hiszen az árcsökkenés hosszú távon stabilabb és elérhetőbb építőanyagpiacot eredményezhet.

Az építőanyag-gyártók nehézségei és lehetőségei

Az építőanyag-gyártás területén érzékelhető visszaesés komoly kihívások elé állítja a vállalatokat. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, szerint a gyártók nehéz döntésekkel szembesülnek, mint például a szakképzett munkaerő elbocsátása, műszakok leállítása, vagy akár gyárbezárások.

Az energetikai felújításokat célzó programok elindítása jelenthetné a megoldást, amely megkönnyebbülést hozhatna ebben a nehéz időszakban. Ezek a programok nemcsak a gyártókat segíthetik, hanem a fenntartható fejlődés és energiahatékonyság irányába is elmozdítanák az iparágat.

Az ÉVOSZ keretében nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat folyamatosan értékeli a helyzetet és felméréseket végez a piaci viszonyokról. A tagozat 150 építőanyag-kereskedelmi vállalkozást kérdezett meg, hogy feltérképezze a piaci változásokat és a szereplők várakozásait 2023 második félévére nézve.

Ez a helyzetértékelés fontos lépés lehet az építőanyag-gyártás és -kereskedelem ágazatában, amely segíthet az iparág jövőbeli irányának meghatározásában és a válságból való kilábalásban. A kereskedők és a szolgáltatók mindent megtesznek a fennmaradásért.

Növekvő barkácskereslet

2023-ban, a nehéz gazdasági környezet ellenére, a magyar lakosság építőanyag- és barkácsáruházak iránti kereslete nem hagyott alább. A legnagyobb magyarországi áruházak jelentős sikerrel zárták az évet, ami megerősíti, hogy az elszálló építőanyagárak ellenére a lakosság továbbra is aktívan részt vesz a felújításokban és barkácsolásban.

Ugyanakkor, a brutális drágulás az építőiparban aggodalomra ad okot. Az orosz–ukrán háború okozta energiaválság, az alapanyagárak növekedése, szállítási nehézségek és az általános infláció mind jelentős költségnövelő tényezőként hatottak az ágazatra. A kormány lakásfelújítási támogatásai, mint a lakásfelújítási támogatás, csok, és babaváró hitel, szintén árfelhajtó hatással bírtak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért adatok szerint az építőipar teljesítménye hónapról hónapra csökken. Az ÉVOSZ elnöke szerint egyelőre nem látszik a szakadék alja, ami aggodalmat kelt az ágazat jövőjével kapcsolatban. Az idei évre a vállalatok forgalom-visszaesésre számítanak, ami a reáljövedelmek csökkenésével együtt érzékelhetően befolyásolhatja az építőipar helyzetét.

Ez a kettős kép – a lakossági kereslet növekedése mellett az ágazat visszaesése – jelzi, hogy az építőipar komplex kihívásokkal néz szembe, amelyek kezelése döntő fontosságú lesz a következő években.

varpalotainfo.hu