Tanácsok

Mire ügyelj ha építkezésbe fogsz?

Majdnem mindenki életében eljön az a pont, amikor meghozza a döntést, hogy függetlenül szeretne élni másoktól, például szülőktől vagy a főbérlőtől és saját ház/lakás projektbe kezd. Az igény megfogalmazódott, ideje a tettek mezejére lépni. A családi kupaktanács határozata szerint a ház a nyerő, mégpedig a saját szervezésben épített.

Mi legyen a következő lépés?

A család a rokonok, barátok biztosan megpróbálnak majd lebeszélni róla, túl kockázatos, nem éri meg és rengeteg stresszel jár, és még hosszan sorolhatnánk. Ha már a döntést meghoztad ne hagyd magad eltántorítani, mert ha használt házat veszel, és azt újítod fel nem lesz olcsóbb mintha újat építettél volna és a műszaki tartalomban jelentősen alacsonyabb színvonalú lesz a felújított házad az újhoz képest.

Hol szeretnél lakni?

Az első lépés ki találni hol fogsz építkezni. A telek kiválasztása is nagy felelősség, hiszen legyen bármi jól sikerült csodás házad, ha bosszantó akadályai vannak, hogy élvezd. A telek méretének megválasztásakor érdemes alaposan átgondolni mire is fogod használni a ház alapterülete feletti négyzetmétereket, és hogy mennyi időd és energiád lesz majd a gondozására. Nem érdemes túlzásokba esni a méret kiválasztásakor, mert biztos, hogy nem akarsz minden hétvégén reggeltől estig füvet nyírni. sok helyen van bizonyos minimum méret kikötve, ezt tudakold, meg amikor választasz. 1000 négyzetméter körüli telek az, ami már elég tágas ahhoz, hogy ha kiteszel, a kertbe egy asztalt nem lóg át a terítő széle a szomszédba, de azért gondozható méretű és van elég hely minden egyéb építmény számára is a lakóházon felül.

Mi a célod?

Választhatsz három vagy négyszer ekkorát is, de akkor nézegesd már most a fűnyíró traktorokat és esetleg ló vásárlásban is gondolkodhatsz. Hely az lesz elég hozzá. A környéket is szemléld, meg mielőtt telekvásárlásra adod a fejed. Nem mindegy az elkészült házad ablakán mit fogsz látni nap, mint nap és mi mellett kell, elmenj reggelente munkába menet. Ha a környék lepusztult sok idő lesz, amíg kiforrja magát és hozzászépül a te szép új birodalmadhoz. Ezt csak akkor válaszd, ha nem zavar, hogy ki kell várnod ezt és nem rajtad fog múlni milyen tempóban halad a dolog.

Közművek

Közművesítés: jelenleg mi van a telekre bevezetve: víz, gáz, áramszolgáltatás? Az ideális, ha már minden elérhető de eze nyilván meg fog látszani a telek árán. Választhatsz olyan olcsó telket isa amelyre te fogod bevezettetni a közműveket.

Tulajdoni viszonyok: A tulajdoni lapot érdemes kikérni, jó ha képben vagy hány tulajdonosa van és van-e valakinek elővételi joga. Sajnos van, hogy az egyik tulajdonos a másik tudta nélkül próbálja értékesíteni az ingatlant. Jó előre tisztázni ezeket a kellemetlen helyzeteket elkerülendő.

A telek formájára is érdemes figyelmet fordítani. Mi az, amit tervezel még létrehozni rajta a jövőben, garázs, medence stb…..alkalmas-e a telek  a jövőbeni terveid megvalósítására is.

Megközelíthetőség

A megközelíthetőség, van-e aszfaltozott út, jelenleg és ha nincs, akkor mikorra tervezik. A csatornahálózat megléte vagy hiánya sem utolsó szempont. A főút melletti telek lehet, hogy most csábító, de számíthatsz a forgalommal összefüggő porra, és ha nagy a kamion forgalom, akkor repedésekre is házfalon idővel.

Mielőtt megveszed a kiválasztott telket a talajfelszín tulajdonságairól is tájékozódj. Az egyenletes felszínre olcsóbban tudsz építkezni és az sem árt, ha a talajvíz mélységéről és a földfelszín teherbíró képességéről is informálódsz.

Építési engedély

Besorolás: tudakold, meg a kiválasztott helyen mire adnak építési engedélyt, mert nem lehet mindenhová lakóházat építeni. A hitelfelvétel sem engedélyezett alapból mindenre.

Ahhoz hogy hosszú távon is jól érezed majd magad, amikor elkészül az álom házad több alkalommal is látogass el a kiszemelt környékre különböző időpontokban. Reggel, este a legforgalmasabb időpontokban illetve hétvégén. Ha nem akarsz, meglepetést kérd, ki talajmechanikus véleményét mielőtt megvásárolnád a telket így nem ér majd meglepetés. Pénzbe fog kerülni, de legalább tudni fogod, mit vásárolsz meg.

Szomszédok

A szomszédok véleményét is kérd ki. Ők olyan információkat is meg tudnak osztani veled, amit csak több hónapnyi ottlakás után vennél észre.

A Google a társad az információszerzésben. Nézz meg a környéket van-e a közelben sertéstelep, szennyvíztisztító, gyár, ami mind zaj és kellemetlen szagok forrása lehet.

Ha van már kivitelező, akit megbízol, a munkával kérd ki az ő véleményét is. Vannak tapasztalatai a témában. A párod véleményét se felejtsd el kikérni.

A telek választásakor az önkormányzatnál is érdemes érdeklődni, ők is szoktak telkeket értékesíteni.