A lakberendező megfizethető vagy luxus?

A lakberendező feladata a lakások, családi házak, illetve irodák és más helyiségek belső tereinek megtervezése, kialakítása a kereskedelmi forgalomban elérhető berendezési tárgyak és műszaki berendezések összehangolásával. A lakberendező lehet az alkotótársunk, ilyenkor tanácsaival segíti a tervezést, de választhatjuk azt is, hogy teljes egészében rábízzuk a feladatot, nyilván némi támpontot adva a tervezéshez.

A lakberendező feladatai nagy vonalakban:

 • Lakások, házak, irodák és egyéb szolgáltató egységek belső terei funkcionális működésének megtervezése
 • A konkrét felújítási, átépítési munkafolyamat időbeni ütemezésének megtervezése,
 • Lakberendezési tervdokumentáció készítése a fentiekhez
 • A szakági tervezőkkel való együttműködés, a szakemberek munkájának összehangolása, a kivitelezés menetének ellenőrzése szakmailag
 • Beépített egyedi bútorok tervezése, kiviteleztetése
 • A lakóterek bútorokkal való berendezése
 • Az elérhető elemes bútorrendszerek adott helyszínre való adaptálása
 • Lakástextíliák, kárpitok, szaniterek, világítási eszközök, műszaki berendezések, burkolatok kiválasztása, összehangolása, helyszínre adaptálása
 • A belső terek stílusának kialakítása, úgy mint:
  • A lakás színvilágának, felületi hatásainak, mintázatoknak a meghatározása
 • A fentiek tervezés vagy tanácsadás formában történő szolgáltatása

A lakások és családi házak belső tervezéséhez egyéb szakemberek bevonására is szükség lehet. ilyen esetek például:

 • Építési és bontási tervek készítéséhez statikusra van szükség, amennyiben a változás a födémet és a főfalakat érinti.
 • Belsőépítész segítségét kell igénybe venni, ha komplexebb áthidalókat tervezünk.
 • Ha a világítási és kapcsoló terv komolyabb elektromos fejlesztést igényel elektromos tervező, villanyszerelő bevonására van szükség.
 • Új fűtési rendszer, vizes kiállások, légkondicionálás, valamint komplett gépészeti átalakítás esetén épületgépész segítségét kérni.
 • Új mérőórák engedélyeztetéséhez szakági tervező terveire van szükség.

Lakberendezési szolgáltatás típusok

A lakberendezési tervezés sok fajta tervet tud magába foglalni, az építés-bontási tervtől kezdve, a villanyszerelési terven át, a gipszkartonozási terven keresztül, a látványtervekig, dizájn tervekig. Szóval a lakberendező nem pusztán stílust tervez, de a műszaki alapok kitalálásában, megtervezésében is nagy segítségünkre tud lenni.

Ha tervekre nincs szükségünk, akkor is jól jöhet a lakberendező. Akik elakadtak lakásuk berendezésében, esetleg nem találják a megfelelő nyílászárókat vagy burkolatot, hadilábon állnak a színekkel vagy a stílusokkal, annak egy tanácsadás is igen nagy szolgálatot tehet.

Ez jellemzően a helyszínen végzett szóbeli tanácsadás, de van, akinél működik ez online formában is. Ha úgy érezzük, hogy valami még hiányzik, de nem tudjuk mi az, vagy van pár konkrét kérdésünk, akkor egy ilyen pár órás beszélgetés is nagy lökést adhat számunkra a jövőre nézve. Ilyenkor a lakberendező kreativitása és tapasztalata sok mindenben megoldást nyújt, és a lakberendezővel közösen megálmodott térben végül kellemes és kényelmes otthonra lelhetünk.

 

A szóbeli lakberendezési tanácsadás

Akkor érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást, ha:

 • Átalakítás előtt konzultálnánk egy szakemberrel az elképzeléseinkről
 • A színek kiválasztásához és a dekorációhoz segítséget igénylünk
 • A zavarba ejtően széles kínálatból nem tudunk egyedül választani és szükségünk van egy szakértő szemre (pl. a burkolatok és a bútorok összehangolásához)

Mi alapján válasszunk lakberendezőt?

Az elsődleges szempont a szimpátia, és a kölcsönös egymásra hangolódás. Különösen fontos, hogy meg tudjunk bízni a szakemberünk véleményében, az jól értsen minket, vágyainkat, dilemmáinkat, kellő nyitottsággal és odafordulással hallgasson meg minket, így valóban nekünk megfelelő otthont tudjon számunkra tervezni.

Mielőtt letesszük a voksunkat a kiválasztott lakberendező mellett nézzük végig a portfólióját. Olyan otthonokat tervez-e, amelyekben mi is jól éreznénk magunkat? Ha tetszik, hívjuk fel, beszéljünk vele telefonon, vagy akár személyesen. Ha működik a „kémia”, indulhat a közös munka! J

Kérjük ismerősök ajánlását a témában, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ami más számára működött nem biztos, hogy nekünk is fog.

A jó lakberendezőt meg kell, hogy fizessük. Az olcsóság ne legyen elsődleges szempont. Sajnos az olcsó húsnak híg a leve elv itt is érvényes. A nekünk való lakberendező figyelme minden apró részletre kiterjed és igyekszik minden vágyunkat, elképzelésünket egybegyúrva megálmodni a számunkra legszerethetőbb otthont.

Ugyanakkor lakberendezőt fogadni ma már nem luxus!! Nem szükséges százezrekért vagy milliókért „sztár lakberendezőt” fogadnunk ahhoz, hogy igényes szolgáltatást kapjunk a pénzünkért. Egy jó, tapasztalt lakberendező díjazása a felújításra költendő összeg töredéke, ami végül sokszorosan is megtérül. Nem hozunk elhamarkodott, végig nem gondolt döntéseket, már elsőre jól választjuk ki a termékeket, nem marad rajtunk egy halom fölös termék, no meg fele annyi idegeskedés mellett  készül az otthonunk. Végül pedig egy igényes otthonban huppanhatunk le majd a megfelelően kiválasztott kanapénkra, az igényesen berendezett nappalinkban.