Mire figyeljünk, ha okosotthont szeretnénk?

Az okosotthon rendszer az igényeink szerint kialakított automatizált rendszer, amelyben az eszközeink a szokásainkhoz igazodva működnek a kényelmünket és a biztonságunkat szolgálva. Néhány évvel ezelőtt még különlegesnek számítottak az okos funkciók, de mára már széles körben elérhető. Abban az esetben lehetséges az igényeinknek tökéletesen megfelelő okosotthon megvalósítása, ha már a tervezés szakaszában, illetve az építkezés kezdetén eldöntöttük ez egy okos ház lesz. Mindent valószínűleg nem tudunk maradéktalanul megvalósítani, de arra is van mód, hogy a már meglévő otthonunkat automatizáljuk és a legújabb megoldásoknak köszönhetően nem szükséges hozzá bontani. Választhatunk csupán néhány funkciót is például elektromos rendszer által működtethetjük a redőnyöket, illetve a garázskaput. Ezzel még nem leszünk okosotthon birtokosai, csak okos funkciókkal is fog rendelkezni az otthonunk.

Gondos tervezés, jól működő okosotthon

A tervezés is szakértelmet és nagyfokú precizitást igényel. Egy jól működő okosotthon nem csupán a kényelmünket szolgálja, de emellett energiatakarékos és a környezetvédelmi követelményeket is kielégíti. Vannak, akik néhány részegységet terveznek a komplett rendszer helyett, de érdemes a későbbiekben tovább fejleszthető alapot létrehozni. Legyen konkrét elképzelésünk milyen funkciókat szeretnénk és mi az, amire valóban szükségünk van, amelyekkel kényelmesebben és takarékosabban használhatjuk az otthonunkat. Az egyes eszközök külön infrastrukturális hátteret igényelnek.

Vegyük igénybe szakértő segítségét

Ha okosredőnyt szeretnénk akkor az elektromos hálózat tervezése során, illetve a kialakításakor meg kell oldanunk, hogy az ablaknyílások aktuális pontjain elkészüljenek a kiállások, amelyhez az érzékelőt és az árnyékolót csatlakoztatni lehet. A tervezés során okosotthon szakértő bevonásával jelentős összeget és nem kevés bosszúságot spórolhatunk meg. A kevésbé átgondolt tervezés miatt utólag létrehozott funkciók mindig többe fognak kerülni, mint eredetileg beépítettek. A szakértővel együtt tervezett okosotthon a leggazdaságosabb megoldás.

Szerezzünk alapismereteket a témában

Ahhoz, hogy okosan tervezhessünk érdemes némi alapismeretre szert tenni a témában. Így a szakértővel együttműködve valóban olyan funkciók kerülnek majd tervezésre, illetve kialakításra, amelyek a kényelmünket szolgálják és valóban használva is lesznek. Nem igazán egyszerű eligazodni a témában, hiszen az építőipar legdinamikusabban fejlődő ágazata. Szinte naponta bukkannak fel újdonságok. Nyilván, ha csak a biztonságunkat növelendő okoskamerát szerelünk fel az nem igényel komoly szaktudást vagy előkészületeket.

A jövőálló sok éven át korszerűnek számító okosotthon tervezéséhez ismernünk kell a lehetőségeinket. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez csupán egy applikációkkal irányított rendszer, pedig valójában az a legkényelmesebb és lehetőség is van a megoldására, ha egy felületről működik minden. Képes akár hangutasításokat is fogadni, de az a legjobb, ha a beállításaink alapján automatikusan szabályozza a hűtést, fűtést, világítást, szellőztetést, kezeli az árnyékolókat minden kényelmi és takarékossági szempontot figyelembe véve.

Rendszerben gondolkodjunk már a tervezéskor

Már a tervezéskor rendszerben gondolkodjunk. Tekintsük az otthonunkat intelligens részegységekből álló rendszernek, amelyek nem csak egyenként, hanem egymással összeköttetésben, összehangolva szolgálják a kényelmünket.

Komplex rendszer az, ha a ház érzékeli, hogy hazaérünk: a garázskapu automatikusan kinyílik, a világítás bekapcsol, a riasztó kikapcsol, a bejárati ajtó kinyit, a termosztát átvált a beállításaink szerinti hőmérsékletre. Minden a mi igényeinket, a mi kényelmünket szolgálja, anélkül, hogy applikációkban kellene navigálni.
Okosotthon megvalósításával luxusszintű funkciók érhetők el ma már szinte mindenki által megfizethető áron.

A luxusszintű funkciók ma már megfizethetők

Okosotthon létrehozásával luxusszintű funkciók érhetők el, de ezek ma már megfizethető alternatívák. Az már biztos, hogy néhány éven belül az okosotthon alapvető kívánalom lesz és elvárás, hogy új ház építésekor legalább egy bővíthető alaprendszer kerüljön kiépítésre. Ezzel már megtettük az első és legfontosabb lépést, megteremtettük a továbbfejlesztés lehetőségét.

A rendszer kiválasztásakor a nagy és ismert márkák előnyt élveznek, de ez hosszú távon csak akkor jó választás, ha zárt rendszerben gondolkodunk. ezek e rendszerek kiválóak, de nem biztos, hogy a későbbiekben gond nélkül további elemekkel bővíthetők. Ha sok változást szeretnénk akkor akár a rendszer cseréje is szükségessé válhat. Nyitott rendszer választásával biztosíthatjuk, hogy a későbbiekben akár évek múltán is, további elemekkel bővíthető okosotthonunk lesz. Ez zárt rendszer esetén nem valósítható meg.

Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszerből választhatunk

Bármire is esik a választásunk el kell döntenünk vezetékes vagy vezeték nélküli rendszert választunk. A vezetékes megoldás esetén már a tervezéskor határozni kell a kábelcsatornák, szerelődobozok és kiegészítők elhelyezéséről. Egy már kész lakóház esetén kényelmesebb megoldás a vezeték nélküli rendszer, de ha még csak tervezési szakaszban vagyunk jobb választás a vezetékes megoldás. 

A vezetékes rendszer előnyei:

  • stabil kapcsolat az eszközök között
  • folyamatos adatáramlás
  • mindig élő jel
  • nem kell állandóan elemeket cserélni az eszközökben

Építkezés esetén a tervezéskor fel kell mérni minden felmerülő igényt, de ha felújítunk akkor a meglévő falakhoz kell igazodni. Az építkezés során menetközben is van lehetőség kisebb változtatásokra, át lehet gondolni mi az, amit szeretnénk. Szakemberrel konzultálva tájékozódhatunk a lehetőségeinkről.

Az alapokra később építkezhetünk

Akik nem tudnak erre a célra nagy összegeket elkölteni, de mégis szeretnének okosotthonban élni érdemes a tervezés során az alapokat kiépíteni és minimum egy Smarthome Ready titulust megszerezni az otthonunk számára. Ez egy minimális plusz költséggel megvalósítható előkábelezést jelent, amely alapjául szolgál a hogy a későbbiekben akár részegységenként beépíttethessük a kívánt alkotóelemeket. Nyitott rendszerrel és gondos kábelezéssel nem foghatunk mellé. A falban elhelyezett kábelcsatornák, kábelek és szerelődobozok, a minden fontos helyen elérhető elektromos hálózat lehetővé teszi a folyamatosan bővíthető okosotthon funkciók létrehozását.

 Írjuk össze az igényeinket

Ha nem vagyunk túl járatosak az okos kütyük világában kérjük szakértő segítségét. Vázoljuk fel milyen funkciókat szeretnénk.  Vezetékes internet kiépítés esetén például utp hálózati kábelek a legjobb megoldás. Az okos otthon kialakítása több szakember munkájának összehangolását igényelheti. Tájékoztassuk a mestereket, hogy okosotthon rendszer kerül kialakításra, hogy elkerülhessük az estleges plusz munkákat, felesleges kiadásokat.