Miért fontos a vízszigetelés?

A vízszigetelésről kevesebb szó esik

A fűtésszámlánk érzékeny pont a családi költségvetésben ezért a hőszigetelés fontosságát senki sem kérdőjelezi meg. A vízszigetelésről már kevesebb szó esik, pedig az otthonunk és az egészségünk védelme érdekében ezzel a kérdéssel is kötelező foglalkozni. A vízszigetelés hiánya miatti nedvesedés penészesedéshez vezethet, a penészgomba a levegőbe kerülve súlyos légúti panaszokat okozhat.

Csapadék ahol nem várjuk

A vizesedés, nedvesedés többféle lehetőséget talál magának, hogy kéretlenül megjelenjen, ahol nem is várjuk. Az egyik gyakori eset, hogy a csapadék hó vagy eső formájában megtalálja az utat a tetőszerkezetben és egyre terjedő foltként megjelenik a lakás valamelyik helyiségének a mennyezetén.

Talajnedvesség

A talaj nedvessége is felszökhet a lakásba a felületesen szigetelt alap miatt, vagy ha valamiért megsérül, illetve elöregszik a vízszigetelés. A hétköznapokban a háztartásban használt víztől is meg kell óvnunk a falakat illetve padlózatot. A talajvíztől illetve a háztartásban felhasznált víztől utólagos vízszigeteléssel óvhatjuk meg a lakásunk falait és padlózatát, mert a felületekbe beivódó víz a fal bomlásához, lepergéséhez vezethet, a csempe pedig leválhat ezzel nem kis esztétikai problémát termtve. Az egészségünk érdekében pedig meg kell akadályoznunk, hogy a penészgomba felüsse a fejét, mert nagyon nehéz megszabadulni tőle.

A témában szakmailag kevéssé képzettek azt gondolják, hogy a csempe, a fuga illetve a csemperagasztó vízhatlan illetve vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik így megállítja a szivárgó vizet. Minden képpen érdemes vízszigetelő réteget is tenni a burkolat alá.

Melyek azok a területek, amelyeknél elengedhetetlen a vízszigetelés az otthonunkban?

A talajpára elleni védekezés a padlón az egyik terület ahol mindenképpen ajánlott a vízszigetelés, ha a padló közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy a pincével.
A másik fontos terület a használati víz elleni védekezés, amelynek kiemelt területei a fürdőszoba és a konyha. A vízszigetelés a falra és a padlóra vonatkozóan is elengedhetetlen. A vízszigetelő réteg nem hiányozhat az erkélyen, a teraszon és pincében sem. Ha az otthonunk medencével és szaunával is rendelkezik, akkor természetesen ott is nagyon fontos. Erre többféle megoldás kínálkozik, a szakember minden esetben az adott helyen a legmegfelelőbb megoldást fogja választani.

Vízszigetelés profi anyagokkal

Az egyik remek megoldás a nedvszívó aljzatra felvihető anyag, például folyékony gumi szigetelés, amit hengerrel, simítóval vagy ecsettel hordanak fel a felületre a burkolás előtt. Ez réteg elválasztja, a burkolatot a nedvességtől így megakadályozhatjuk azt hogy az alattunk lakó szomszédot eláztassuk. A Reorgbau Kft munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek ennek a remek vízszigetelő anyagnak a használatában.

Hosszú távon meg fog térülni ha nem próbálunk meg spórolni a vízszigetelésen, mert ha utólag kell majd pótolni akkor sokkal többe fog kerülni.