Így készítsd fel az otthonodat a jacuzzi fogadására!

Ki ne vágyna rá, hogy esténként masszázsmedencében ülve pihenhesse ki a napi munka fáradalmait, vagy hogy jacuzzi partyt szervezzen a barátinak, családtagjainak. Szerencsére ma már könnyen lehet saját otthoni jaccuzzink, de van néhány szempont, amiket a jacuzzi tervezése során figyelembe kell venni.

Így készítsd fel az otthonod a jacuzzi fogadására!

Válaszd ki a jacuzzit!

Jacuzzi kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hogy hányan fogják használni a jacuzzit és ez alapján kiválasztani a méretet. Ha csak a szűkebb család használja, akkor elég egy kisebb, de ha időnként barátaikat is áthívnák egy közös jacuzzi partyra akkor érdemes nagyobbat választani. Ezeket a szempontokat érdemes jól átgondolni, mert a jacuzzi vásárlás hosszú távú döntés.

A jacuzzik leírásában a gyártó általában azt tünteti fel, hogy hány férőhelyes az adott modell, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerre ugyanannyi ember tudja használni!  A jacuzzi gyártók arra törekszenek, hogy a masszázsmedence minél többféle élményt nyújtson, mindegyik férőhelynél máshol helyezkednek el a fúvókák, de ha mindegyik férőhelyen ül valaki, akkor lehet, hogy a lábrésznél már szűkös lesz. Egy négy férőhelyes jacuzziba lehet kényelmesen elfér 2 felnőtt és 2 gyerek, de lehetséges, hogy 4 felnőtt számára szűkös lesz. Ha sikerült megtalálni a legszimpatikusabb jacuzzit, akkor már tudni fogják annak pontos méretét, és így tudják a helyét a lakásban meghatározni.

Jacuzzi helyének kiválasztása

Azt is át kell gondolni, hogy hol szeretnék használni a jacuzzit. A lakásban, a teraszon vagy esetleg a kertben?

A jacuzzit csak szilárd, vízszintes alapra lehet telepíteni, ami lehet beton-, kő- vagy fatalapzat is, és ennek az alapnak megfelelő teherbírással kell rendelkeznie. A jacuzzi önmagában több mázsát nyom, ehhez még hozzájön a víz és a fürdőzők súlya, ezt el kell bírnia a talapzatnak. Amennyiben a kertben szeretnék a masszázsmedencét felállítani, szükség lesz egy ilyen talapzatra és áramcsatlakozási lehetőségre is. Kerti használat esetén érdemes olyan masszázsmedencét választani, aminek jó a hőszigetelése, ezzel csökkenteni lehet a masszázsmedence fenntartási költségét.

Amennyiben teraszon szeretnék elhelyezni, a megfelelő teherbírású talapzat szintén elengedhetetlen, és itt is érdemes jó hőszigeteléssel rendelkező masszázsmedencét választani.

Ha lakáson belül szeretnék a jacuzzit elhelyezni, a padló teherbírását ellenőrizni kell, különösen ha emeletre szeretnék rakni.

Azt is vegyék számításba, hogy a jacuzzi használatához is legyen elegendő hely, a ki- beszálláshoz, hozzá lehessen férni a szerelőpanelhez, lehessen mozgatni a tetőemelő szerkezetet.

Arra is gondolni kell, hogy a kiválasztott helyre hogyan lehet a jacuzzit eljuttatni. Hiába van elegendő helyünk, ha az oda vezető úton egy ajtón, vagy lépcsőfordulón nem fér át a kiválasztott jacuzzi.

Áramfelhasználás

Vannak olyan jacuzzi típusok, amik 230 V-on működnek, de vannak olyanok, amiknek 400 V-ra van szükségük. Ha az építkezéskor már tudjuk, hogy olyan jacuzzit szeretnénk beépíteni, aminek 400 V-ra van szüksége, akkor gondoskodni kell a megfelelő hálózat biztosításáról.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes ezeket a szempontokat átgondolni a jacuzzi vásárlása előtt. A legtöbb kereskedő biztosít szaktanácsadást a jacuzzik kiválasztásához, beüzemeléséhez, ezt érdemes igénybe venni.